Hvordan holder jeg barnet vågen under amning

04-01-2019

Hej

Jeg har en dreng på 13 dage. Jeg har kæmpet med amningen fordi han falder hurtigt i søvn ved brystet. Jeg har forsøgt at holde ham aktivt først ved at nusse i hænder og fødder, ligge hud mod hud og bevæge hans arme når han ikke synker. Min SP anbefalede at trække brystet væk hver gang han ikke var aktiv, men det har gjort at jeg har ondt i brystet og nu vil han ikke på brystet mere. 

Jeg har også lidt problemer med nedløbsrefleksen som jeg prøver at stimulere ved udmalkning efter hver amning. 

De sidste to amning har ikke kunne lykkes. 

Hvad kan gøre for at holde ham aktiv uden at trække ham væk ? Det betyder nemlig også at han sutter meget yderligt. 

Mvh

Kære mor.

 

Tillykke med din dejlige, lille baby dreng.

 

Har du problemer med, at han ikke spiser nok ved dig siden der er fokus på at holde ham i gang?

 

Det er helt naturligt for baby at falde i søvn ved brystet. Der er trygt, varmt, dejligt, det lugter af hans gamle hjem, og dit hjerteslag er dejlig velkendt lyd i en verden af nye lyde og indtryk. Så det er der i og for sig ikke noget galt i. Lad ham endelig ligge ved dit bryst og brug det som en mulighed for at få slappet af selv. Din krop er stadig ved at komme sig ovenpå fødslen, så der er brug for hvile.
Hvis det er fordi han ikke får nok at spise, så er der lidt forskellige ting, du kan prøve.
Jeg vil for det første aldrig anbefale dig at trække ham væk, da det, som du netop oplever, kan give dig smerter, sår og skader på brystvorten og en top frustreret baby. Hvis du er nød til at tage baby fra, så stik en lillefinger forsigtigt ind i mundvigen på baby, så vakuum brydes inden du tager ham fra.
Når nedløbet begynder at aftage, og der bliver længere tid mellem at han synker, så kan du lave brystkompressioner for at holde ham aktiv ved brystet, da du hjælper ham med at få mere mælk ud. https://www.youtube.com/watch?v=icEZcErKooY&index=1&list=PLb4X2FNPtawslqXqH61bHuNuvSa4w4iJn

 

Du kan også lave brystmassage, når du lægger ham til, for at få nedløbet til at starte hurtigere, samt lave brystmassage eller stimulering af modsatte brystvorte, når det første nedløb i amningen er ovre. Det kan være med til at starte næste nedløb hurtigere. Det er normalt, at der er flere nedløb i løbet af en amning, men det er ofte kun det første, man mærker. Det er også helt normalt, at man slet ikke kan mærke sine nedløb, her må man kigge på synk hos baby for at afgøre, om der er et nedløb i gang.

 

Nedløbsrefleksen er svær at stimulere med en brystpumpe, da den ikke aktiveres ved et sug på brystet alene, men har mange andre faktorer, der spiller ind på aktiveringen. Nedløbsrefleksen starter, når niveauet af oxytocin i dit blod stiger. Oxytocin er vores velvære- og tilknytningshormon.

 

Det udskilles bl.a. ved:

·         Hud mod hud kontakt med baby (og dem, vi holder af)

·         Stimulering af brystvorten (og andre erogene zoner på kroppen)

·         Kys og kram

·         Duften af baby

·         Synet af baby

·         At tænke på baby

Oxytocin modvirkes af stresshormoner, så det er også vigtigt at være afslappet og godt tilpas.

 

Hvis problemet er, at han ikke får nok at spise, så er det en god idé at få kigget på sutteteknikken. Her er det vigtigt at huske, at man ikke alene udefra kan se, om sutteteknikken er god. Det er heller ikke altid, at der er smerter ved en ineffektiv sutteteknik, nogle gange er det eneste tegn, at baby bare ikke får helt nok at spise. Hvis du tænker, at der er noget med sutteteknikken, så vil jeg anbefale dig enten at ringe til en af vores ammerådgivere på telefonlisten eller booke en tid med en uddannet ammerådgiver, da der er brug for flere oplysninger end hvad jeg har i dit brev.

 

Jeg krydser fingre for, at i får en lang og dejlig ammerejse sammen.

 

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel