Putning og amning af 9 mdr gammel søn

30-07-2019

Skrevet af Louise

Kære ammerådgivning

Vi har et par udfordringer ift. putning og amning om natten, som jeg håber i kan hjælpe os med at håndtere. Jeg beklager på forhånd den lange besked, men ved ikke helt hvor meget i skal vide. 

Min kæreste og jeg har en søn på snart 9 mdr som er friammet og har været rigtig glad for brystet fra start. 

Han er altid vågnet mange gange om natten, hvor han så er blevet ammet. Hvor mange gange, har svinget fra alt lige fra nogle få nætter med to opvågninger, til en del nætter med opvågninger hver eller hver anden time, eller til tider oftere. De første 5 måneders tid sammensov vi størstedelen af tiden, men de sidste par måneder har han brugt det meste af natten i sin egen seng, fordi han møffer rigtig meget rundt når han sover. Så tager jeg ham op når han vågner, ammer og lægger ham tilbage indtil ved 5/6-tiden. Der gider han som regel ikke sove i sin egen seng mere, så der kommer han over i vores og bliver lagt til, og så småspiser han som regel on and off indtil ved 7-tiden. 

Jeg starter på arbejde om en uge, og vi ville i den forbindelse gerne arbejde på noget mere sammenhængende søvn. Derudover skal jeg om 3 ugers tid til et arrangement, der er med overnatning, så min kæreste skal have ham hele natten der alene. Vores sundhedsplejerske foreslog en kold tyrker og at min kæreste så tager ham når han vågner, så brystet ikke er der, men det synes vi begge er lidt voldsomt. Derudover bliver han som regel også rigtig ked af det med det samme, hvis det ikke er mig, der tager ham når han vågner. Hvad kan vi gøre for at det bliver nogle federe nætter? Og for at han ikke bliver så ked af det når min kæreste tager ham?  Og er det over hovedet det rigtige at gøre at skære ned på amningerne om natten? 

Derudover har vi den sidste halvanden måneds tid prøvet at lave om på, at han bliver ammet i søvn, hvilket han ellers er blevet før. Det virker som om han vågner lidt færre gange hvis ikke han bliver ammet i søvn, men det tager tid og tårer. Da jeg ammede ham i søvn kunne det tage alt fra 5 minutter til en lille time med pauser i amningen at putte. Vores SP foreslog igen at det var min kæreste der så puttede i en periode, men han bliver bare rigtig ked af det når det ikke er mig der putter. Vi har prøvet at Kim gjorde det to gange, hvor vores søn så efter halvanden times tid har været så træt af at græde at han er gået kold. Og så nogle gange hvor Kim er endt med at hente mig, efter en times tid fordi vores søn er så ked af det, og der ikke er noget som han kan gøre. Pt. ammer jeg ham inden han bliver gjort natklar. Når jeg putter bliver han ikke ked af det over at han ikke får brystet, selvom han nogle gange river mig i trøjen når jeg tager ham op eller går med ham. Selvom han ikke decideret græder eller brokker sig højlydt, så har han rigtig svært ved at finde ro, og rejser sig op i sin seng, hvis man lægger ham før han sover. Også selvom han tydeligvis er MEGET træt. Vi har prøvet at lægge ham ned og have en hånd på hans ryg, mave, lår eller hoved og at synge,  men han bliver ved med at sætte sig eller rejse sig op. Det gør han indtil han bliver overtræt og brokker sig. Så tager jeg ham op og går med ham indtil han falder i søvn. Nogle gange uden protest, nogle gange hvor han vrider sig rundt i mine arme indtil han finder ro. Det er ret frustrerende for os alle tre at dagen skal slutte af med minimum en time af det. Har i nogle råd til hvordan vi kan hjælpe ham til at finde ro, uden brystet i munden(og mig) så Kim kan putte ham uden tårer og uden at han skal gås i søvn over 1-1,5 time? Og igen: er det det rigtige at gøre? 

Han er generelt en rigtig glad og aktiv dreng som trives med det meste, men vi kan simpelthen ikke få knækket koden til en god putterutine og bedre søvn. Vi håber meget på at i ligger inde med nogle råd. 

På forhånd tak! 

Bedste hilsner
Louise 

Kære Louise.

 

Den kære søvn er virkelig noget, der kan give grå hår.

Jeg vil heller ikke anbefale en kold tyrker på noget tidspunkt. Der er så mange andre ting, der kan forsøges som ikke involverer gråd.

Jeg tænker, at der er disse ting der kan afprøves først, inden i begynder at skære ned på natamningerne. Nogle ting som måske kan reducere dem helt af sig selv.

 

-       Sørg for, at han kommer ud i dagslys hverdag i minimum 30 minutter og gerne meget mere. Det hjælper melatoninproduktionen på vej. Reducer mængden af lys om aftenen ca. 1 time før sengetid.

-       Ingen skærmtid 1-2 timer før sengetid, da det hæmmer melatoninproduktionen. Herunder også legetøj, der lyser med farver i det blå spektrum.

-       Sænk dagens tempo ½ - 1 time før sengetid. Begynd at dæmpe lyset, skru ned for aktivitetsniveauet, tal mere dæmpet, pak legetøjet sammen.

-       Giv ham sokker på, når han skal sove. Kroppens kernetemperatur reguleres via fødderne, så bliver fødderne kolde i løbet af natten, kan det give mere uro og tidlig opvågning fordi han fryser.

-       Børn er varmere om aftenen end om morgenen, så måske har han brug for at få lidt mere tøj på hen på natten for ikke at vågne, fordi han er kold.

-       Får han de lure i løbet af dagen, han har behov for? Søvn avler søvn.

-       Sørg for, at hans sansemotoriske behov er opfyldt. Masser af fysisk aktivitet i løbet af dagen, gerne udendørs, dybe tryk på arme og ben, brug fingrene til at imitere regndråber på ryg og hoved, rulle barnet stramt ind i et tæppe og rulle dem ud igen, vild tumletid med far og gyngeture er gode sansemotoriske aktiviteter.

-       Server også proteinholdig mad til aften, da protein mætter længe.

 

Ovenstående er nogle af de nemme ting at ændre på.

 

At far kan putte handler blandt andet også om at far arbejder på relationen til jeres dreng i løbet af dagen. Det er en proces, der tager tid. Når børn skal overgive sig til søvnen, så er det ekstra vigtigt for dem, at det er sammen med en person, de har en tryg tilknytning til. I og med at han stadig har kendt mor i dobbelt så lang tid som far, altså tiden i maven + tiden udenfor maven. Derudover har du jo nok haft det meste af barslen, så det er en del tid, far skal have indhentet. Men det kan sagtens lade sig gøre. Dertil skal det siges, at det er helt normalt, at børn i perioder foretrækker den ene forælder frem for den anden, og det kan skifte mange gange.
Nogle oplever også, at far bedre kan putte, hvis mor ikke er i huset.

 

Noget, der også kan hjælpe far, er at han finder en rutine sammen med jeres søn. Det behøver ikke ligne den rutine, du har med ham, bare det er den samme, han anvender, når han putter, så det er genkendeligt. Det kan måske være at putte ham i vikle eller bæresele og så gå rundt i dæmpet lys og synge eller fortælle en historie. Det kan også være at sidde med ham i bæreredskab og hoppe stille og roligt på en pilatesbold mens der synges eller fortælles en historie. Måske starter de deres putterutine med massage med dybe, faste tryk.

Her er det vigtigt, at hvis jeres dreng begynder at kalde på dig, så kom ind, så han ikke kommer til at forbinde putning sammen med far med at du så er forsvundet. Omkring 9 mdr. begynder flere perioder med separationsangst. Han finder ud af, at du faktisk kan gå din vej. Han ved dog stadig ikke, at du er i rummet ved siden af, i hans verden er du bare helt væk. Her er det vigtigt at vise ham, at du hører, når han kalder, og så kommer du også. På den måde finder han stille og roligt ud af, at du godt kan være i nærheden, selvom du ikke er synlig. Det er dog først når barnet er omkring 1 ½ år, at de rigtigt begynder at forstå det.

Jeg tænker, at i kan prøve at kigge på ovenstående først, og hvis det så ikke er tilstrækkeligt, så er i velkomne til at skrive igen eller ringe til en af vores rådgivere på telefonlisten.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel