LoginAnmeldelse Amning med ESA (Effektiv Smertefri Amning) af Baby Instituttet/Ditte Bach  

Kategorier

Arkiv (måned)tilbage til oversigten

Se vores nyhedsbrev


Anmeldt af Karen Bøhrnsen, jordemoder og IBCLC


 


På opfordring, har jeg skrevet denne anmeldelse.


Et hvert initiativ til at fremme amningen og til at forbedre dårlige ammeforløb er velkommen.


 


Amning med ESA er en ligefrem og letlæselig bog med et behageligt layout. Bogen er opbygget i 7 trin, som har til formål at fremme en smertefri og succesfuld amning.


Bogen har for det meste relevante billeder med en tendens til 'feel good' effekt. De væsentligste budskaber fremhæves med faktabokse med god effekt. Bogen har desuden et indeks bagerst, der gør det nemt at finde et ønsket emne.


 


'Amning med ESA' efterlader et indtryk af, at forfatter og jordemoder Ditte Bach har stor erfaring med at vejlede i amning i hendes daglige praksis. Bogen giver ligefremme og direkte henvisninger til ammeopstart og til vedligeholdelse af amning bygget på forfatterens egen praksisviden.


 


Virker ESA også, når en mor sidder alene med barnet?


Jeg står tilbage med et et enkelt og dog ret afgørende spørgsmål: virker ESA kun, hvis Ditte og hendes team på Baby Instituttet vejleder i amning? Vil en nybagt mor eller en mor med ammeudfordringer kunne få samme hjælp ved at læse bogen og bruge Baby Instituttets teknikker?


Her havde en systematisk gennemgang af ammeudfordringer eller evt henvisning til litteraturen have gjort Ditte Bachs vejledning om amning mere troværdigt.


Det er ikke til at gennemskue, hvad Ditte Bach selv har gode erfaringer med, og hvad der understøttes af litteraturen. Bogen indeholder ikke litteraturliste eller henvisninger nogetsteds i bogen. Bogen kunne have vundet ved, at Ditte Bach konsekvent havde give udtryk for, hvornår bogens påstande var frugten af hendes egne erfaringer, og hvornår der lå reel viden bag påstanden.


 


Min evige kæphest er kassetænkning. Og her slipper Amning med ESA heller ikke helt fri.


Idet Ditte Bach kommer med konkrete og lavpraktiske forslag til forskellige ammesituationer, efterlader det læseren med en tro på, at det er måden, at gøre det på. Kassetænkning efterlader ikke plads til at agere efter konteksten i ammesituationen. Der kan være flere faktorer, der spiller ind på helhedsbilledet, så der skal flere korrektioner eller justeringer til, for at ammeudfordringen afhjælpes.


 


Smertefri amning?


Desuden bliver jeg lige så provokeret af af udtrykket 'Smertefri Amning', som 'Smertefri Fødsel'. Uanset vejtrækningsteknik og uanset fødselsforberedelsesteknikker, vil en fødende opleve en eller anden form for smerte. Metoden til at håndtere fødesmerten kan variere, og den kan være mere eller mindre konstruktiv. Ditte Bach har ret i, at amning som udgangspunkt, ikke skal gøre ondt. Men at kalde amning smertefri, hvis den ammende bruger en bestemt metode, virker mere som en salgsteknik, end som et billede af virkeligheden.


 


Til aller sidst i bogen kommer der et dybtfølt hjertesuk fra Ditte Bach, der over en kam stiller fødestederne i dårligt lys, grundet det stadig øgede tidspres sygehusene udsættes for. Uanset baggrund for ildsjæles motivation for at forbedre ammefrekvensen, synes jeg, det er er urent trav at bruge andres udfordringer som springbræt til egne formål. For i samme åndedrag opfordrer bogen læseren til at henvende sig til Baby Instituttet og Det Private Barselshotel: "Der er ikke noget, der vil glæde os mere end at kunne hjælpe dig til en velfungerende amning - og din baby til mange glædestimer ved brystet." (S. 211)


 


Når alt dette er sagt og hvis læseren kan skelne mellem erfarings- og evidensbaseret viden, giver Ditte Bach helt sikkert nogle konstruktive løsningsforslag til at løse mange af de mest gængse ammeudfordringer.


 


Fakta


 


Amning med ESA metoden – den bedste start - sådan gør du trin for trin.


Af Ditte Bach


Forlag: Baby Instituttet.


212 sider. 299,95 kr.


 


 


 

Vil du være medlem - tryk her