LoginRet til tidlige jordemoderkonsultationer, tak!

Kategorier

Arkiv (måned)tilbage til oversigten

Se vores nyhedsbrev


Jordemoderkonsultationer i 7. graviditetsmåned – det er virkeligheden for de gravide, der er tilknyttet landets største fødeafdeling i Hvidovre. Og det møder kritik fra såvel chefjordemoder i Hvidovre, forskende jordemødre samt fødselslæger.


I Forældre og Fødsel bakker vi op om kritikken og ønsker at nuancere, hvordan familierne oplever den manglende kontakt med en jordemoder, hvad konsekvensen af manglende jordemoderkonsultationer er samt give en kærlig opfordring til de ansvarlige politikere i Region Hovedstaden.


En kvinde beretter:


”... jeg bløder, og jeg er sikker på, at jeg er ved at miste den lille blob. Jeg ringer 1813 og taler med en læge, der siger, at jeg er ved at abortere. Lægen siger, at jeg skal vente og se tiden an; dog skal jeg ringe igen, hvis min blødning tager til eller jeg bliver dårlig. Det er en lang søndag. Dagen efter henviser egen læge mig til en scanning, som viser, at min blob har det godt. Mere får jeg ikke at vide. Jeg bløder stadig. Nogle dage senere kommer indkaldelsen til jordemoderkonsultationen – men først i graviditetsuge 28. Jeg tænker, at det må være en fejl og ringer til dem. Det er ikke en fejl. Jeg fortæller, at jeg bløder, men lige lidt hjælper det. Jeg er ked af det, bange, fortvivlet og gal. Nogle dage senere får jeg besked om, at jeg skal have foretaget glukosebelastning og til 4 diætistsamtaler. Jeg ved godt, at jeg er tyk og skal passe på, men jeg føler mig lidt åndssvag, når ingen tager min blødning seriøst – og jeg skal gå til samtaler, fordi jeg er tyk. Jeg er så ked af det. Min mand og jeg undersøger herefter, hvad det koster at gå til en privat jordemoder. Jeg finder stedet, hvor jeg blev scannet i forrige graviditet. De har tid til mig og tilbyder en pakke, der passer mit behov. Jeg har nu været der 2 gange, og jeg ved nu, hvorfor jeg blødte. Jeg kan altid ringe til min private jordemoder, Rikke – jeg ville ønske jeg kunne tage hende med til fødslen.”


Som kvinden her beretter, er det svært at forholde sig til den potentielle risiko ved at være overvægtig, når utrygheden ved at bløde under graviditeten opleves så altoverskyggende. Og hos Forældre og Fødsel tvivler vi på, at et absolut velment, forebyggende og sundhedsfremmende tiltag som en diætistsamtale har nogen effekt hos en gravid, der oplever at have et større, mere presserende problem.


Den gode start tager bl.a. sit afsæt i den første jordemoderkonsultation. Her er der mulighed for at tale med jordemoderen om forventninger til graviditeten, fødslen og forældreskabet – eller måske tidligere graviditeter, fødsler og ammeforløb, der måske ikke forløb helt ukompliceret. Der bliver taget hånd om vores helbred – og det skaber tryghed.


Tryghed - et ord, der går igen og igen i de henvendelser, som vi i Forældre og Fødsel løbende modtager. Det kan lyde banalt, men under behovet for tryghed gemmer sig såvel psykologiske som eksistentielle elementer, der sjældnere bliver fremhævet i medierne. Psykolog Henrik Dybvad Larsen beskriver i Psykologernes Fagmagasin, at et foster er meget følsomt overfor alt det, der foregår under såvel graviditeten, fødslen og i tiden derefter. Det vil sige, at moderens reaktioner kanaliseres videre til fostret, påvirker det, kan komplicere fødslen og få yderligere negative følger længere ind i barnets første tid uden for livmoderen. Jordemoderkonsultationer med kontinuitet skaber tryghed og grobund for en tryg tilknytning – en forudsætning for at komme godt fra start.


I kvindens beretning fremgår det tydeligt, atparret har skrigende behov for en jordemoderkonsultation, hvorfor de ser sig nødsaget til at købe jordemoderhjælp - og tryghed. Hos Forældre og Fødsel hviner det skingert i ørerne som negle over tavlen. Det bør ikke være nødvendigt at købe sig til jordemoderhjælp.


Og der er desværre ikke tale om et enkeltstående tilfælde. I Forældre og Fødsel er vi jævnligt i kontakt med kvinder, der beretter om utryghed relateret til alt fra vitaminer til angsten for at miste sit barn. Og tilkøb af tryghedsscanninger og private jordemoderydelser er i Hovedstaden hyppigt forekommende.


Kære politikere i Region Hovedstaden – I Forældre og Fødsel spørger vi jer:

Nej.


I Forældre og Fødsel vil vi gerne bede om ret til tidlige jordemoderkonsultationer, tak!


 


[fusion_separator style_type="single solid" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" sep_color="#004059" top_margin="" bottom_margin="" border_size="3" icon="" icon_circle="" icon_circle_color="" width="" alignment="center"][/fusion_separator]


 

Se også vores næstformand Sarah Burri Thomsens kommentar på TV2 Lorry her

Vil du være medlem - tryk her