Abort eller ej? Støttesamtaler hjælper gravide gennem valget

En graviditet fremkalder ikke altid forventning og glæde. Nogle kvinder og par oplever, at tvivlen vokser, i takt med at de to streger kommer til syne på graviditetstesten. For hvad er det rette valg? Hvis man nu gerne vil have børn, bare ikke nu. Hvis man er blevet forladt og står med udsigt til at blive enlig mor. Eller hvis man ganske enkelt er bange for, om man kan leve op til ansvaret som forælder?

Uanset, hvad der er baggrunden for, at man er havnet med tvivlen, er det en virkelig svær situation at stå i. Og mange gange skal beslutningen træffes i løbet af få uger eller dage.

I Mødrehjælpen står vi hver dag parat til at hjælpe disse kvinder og par. Det gør vi, fordi det er vigtigt at få snakket om de tanker, følelser og eksistentielle dilemmaer, der trænger sig på, hvis man er uønsket, uventet eller uplanlagt gravid. Og fordi vi ved, at det i den situation kan være en hjælp at betro sig til en udenforstående rådgiver, der ikke som venner og familie har en holdning til valget.

Vi er der også for de forældre, som oplever komplikationer i løbet af graviditeten og må træffe en svær beslutning om at gennemføre eller afbryde graviditeten. Her kan Mødrehjælpen tilbyde en støttesamtale både før valget, og hvis der efterfølgende opstår behov for at få talt ud om en eventuel abort.

Vores rådgivere er professionelle socialrådgivere, der har den nødvendige indsigt i de mange sociale, følelsesmæssige og praktiske faktorer, som kan have betydning, når man er i tvivl om abort. Derfor er Mødrehjælpens støttesamtaler et vigtigt supplement til den rådgivning, de praktiserende læger giver. Mødrehjælpens tilbud – er det eneste landsdækkende, uvildige og socialfaglige tilbud.

Læs mere om Mødrehjælpens støttesamtaler om ved tvivl om abort https://moedrehjaelpen.dk/abortradgivning/

Netop uvildigheden er central for os. Hvor andre landsdækkende abortrådgivninger er styret af en ideologisk overbevisning for eller i mod abort, forsøger vores rådgivere ikke at præge den gravide til at tage en bestemt beslutning. Valget er den gravides eget – vi forsøger at støtte og rådgive, så kvinden og en eventuel partner kan træffe valget på et så oplyst og velovervejet grundlag som muligt – blandt andet ved at komme til bunds i tvivlen og få fundet ind til kernen af, hvorfor kvinden eller parret har disse tanker og følelser.

Den afklaring er afgørende, når det omhandler et så svært valg. Tvivlen forsvinder nemlig ikke nødvendigvis, efter man har fået aborten eller gennemført graviditeten. De modstridende følelser kan hænge ved. Derfor er det vigtigt at kunne huske tilbage på, hvorfor man valgte som man gjorde. At det var velovervejet. At der var en grund.

Kommer der styr på tvivlen, kan det også modvirke, at kvinder, der får foretaget en abort, udvikler en alvorlig psykisk efterreaktion, hvor sorg og selvbebrejdelse gør det svært at komme videre. En reaktion, der rammer omkring hver tiende kvinde, viser statistikkerne.

I Mødrehjælpen håber vi fortsat at kunne tilbyde støttesamtaler i mange år fremover – både til gravide og par, der er i tvivl om abort, og kvinder, som oplever en psykisk efterreaktion. For vi ved, at samtalerne gør en stor forskel. Den 30. juni mister tilbuddet imidlertid sin offentlige støtte – derfor samler vi lige nu underskrifter ind, som skal sendes i retning af Christiansborg med budskabet: Lad ikke gravide med tvivl om abort i stikken!

Hvis I vil støtte op kan I gøre det her: www.moedrehjaelpen.dk/skrivundernu

Fakta om Mødrehjælpens abortrådgivning:

  • Støttesamtalerne gives på chat, telefon og i Mødrehjælpens fire rådgivningshuse.
  • I Mødrehjælpens digitale Rådgivningsunivers er der desuden en række artikler om abort https://moedrehjaelpen.dk/artikler-om-abort/ – blandt andet denne Gravid og tvivl om abort https://moedrehjaelpen.dk/tvivl-om-abort-raadgivning/ med råd til, hvilke spørgsmål der er vigtig at stille sig selv, når man er i tvivl om graviditeten skal gennemføres.
  • Støttesamtalerne er gratis, og en samtale kan vare op til halvanden time.
  • Tilbuddet er finansieret af satspuljemidler – disse udløber 30. juni i år.
2017-06-21T11:02:41+00:00 3, jul, 2016|