Den interaktive barselsstue

Workshop om ”den interaktive barselsstue”

Jeg deltog som forældrerepræsentant den 21/6 i en workshop om den interaktive barselstue. Den inter – hvad for noget? Ja, du læste rigtigt – den interaktive barselsstue. Nogle af jer har muligvis hørt om den interaktive fødestue i Herning, hvor man arbejder med, hvordan atmosfæren på fødestuen influerer på fødslen. Camilla Sivebæk Ry, medlem af Forældre og Fødsel, har skrevet til medlemsbladet 04 2015 desangående. Du kan købe bladet her >>

Den interaktive barselsstue tager ligesom fødestuen udgangspunkt i Churchills citat: We shape our buildings and afterwards our buildings shape us.”

Vidunderligt citat! Tænk engang hvilket potentiale, der ligger i det citat for nye familier, der i fremtiden vælger at føde på supersygehuset i Gødstrup. Hvilken stemning og hvilke omgivelser skal danne ramme om den første tid som familie?

Min allerførste tanke: Den første stemning, man skal møde på barselsstuen: Stort tillykke, I er lige blevet forældre. Hvor er det stærkt gået. Hjertelig velkommen på barselsstuen. Der skal være mulighed for at fejre fødselsdag, hvis det er det, man har lyst til. Men der skal også være mulighed for bare at dykke under dynen, hvis det er det, den nye familie har allermest brug for. Måske tager man stemningen fra fødestuen med sig ind på barselsstuen – eller måske vælger man et andet scenarium, der lige passer ind i den intimitet, parret har lyst til at være i. Omgivelserne skal kunne relatere sig til hjemlig atmosfære; et køleskab er et absolut must. Hjemlige omgivelser skaber grobund for, at oxytocinen kan eksplodere i et festfyrværkeri inde i mor, hvilket i øvrigt er et forrygende godt udgangspunkt for ammeetableringen. Rummet skal indbyde til treenighed (halleluja!) i den nye familie og derigennem nudge til masser af hud-mod-hud-kontakt med den nyfødte. En vikle kunne måske være en del af denne nudging?

Måske kunne familierne allerede inden fødslen udforme en præsentation sig selv, således personalet omkring dem har mulighed for at få et lille indblik i den enkelte families baggrund, ønsker, håb, drømme eller hvad den enkelte familie måtte finde relevant for opholdet på barselsstuen. Præsentationen må aldrig erstatte relationen mellem fagperson og familie, men skal opfattes som et udgangspunkt for at kunne møde familien – og være lige der, hvor familien er. Og således blev Kierkegaard måske også en del af fremtidens barselsstue.

Men med den interaktive barselsstue og nye muligheder for at indsamle data må man nøje overveje indikationen for at indsamle relevante data. Det må ikke blive et overvågningsrum. Måske kunne rummet sættes op med app’en GRO? Se mere om GRO her >>

Skal man kunne samtale med Skype/facetime med familien fra Falster eller Moskva? Skal man begrænse fars adgang til at se fodbold? Se det er en rigtig interessant diskussion (måske ikke så meget om det lige er fodbold, der streames, men snarere tilgængeligheden af medier). Jeg tænker, at man skal være varsom med at sætte begrænsninger; stuen skal jo afspejle hjemlige forhold. For mit vedkommende handler det her om, at give fødslen og ansvaret tilbage til familierne. Og begrænsninger giver ikke ansvar – det fratager forældrene ansvar. Begrænsninger danner ikke udgangspunkt for empowerment i forældreskabet. Forælder-empowerment er at lære at inkorporere forskellige mediernes tilstedeværelse i hverdagen med det nye familiemedlem. F.eks.: i fødselsforberedelsen i det midt- og vestjyske bruger man denne film til at illustrere, at barnet har behov for at spejle sig i nærværende voksne:

Og så skal vi lige huske, at mennesket, homo sapiens, har levet på Jorden i ca. 200.000 år. Og vi er her endnu. Et eller andet kan vi altså helt fra naturens side.

Det var alt for denne gang. Tak, fordi du læste med.

Hvis du sidder og tænker, at du gerne ville have deltaget i denne workshop, så meld dig ind i Forældre og Fødsel. Vi repræsenterer forældre og fødende i såvel politiske som faglige sammenhænge. Vores stemme bliver faktisk hørt. Kom og vær med.

Kærlig hilsen Birgitte Halkjær Storgaard, bestyrelsesmedlem i Forældre og Fødsel.

Vil du vide mere om projektet om atmosfæren på fødestuen, kan du læse mere via dette link >>

2016-06-22T11:44:51+00:00 22, jun, 2016|