Giv mødrene et rigtigt menneske

Reaktion på net artiklen ”Flere nyfødte indlægges med underernæring” bragt på www.dr.dk/nyheder 14. marts 2011

Foreningen Forældre og Fødsel deler formand for Fagligt selskab for sundhedsplejersker, Susanne Hedes dybe bekymring for de mange nyfødte, der på grund af Regionernes utallige besparelser på svangreområdet, nu må bøde med risiko for liv og førlighed som resultat af tidlige hjemsendelser af nybagte mødre og dermed manglende mulighed for rådgivning, omsorg og pleje fra sundhedspersonalets side. Dette bakkes også op af formanden for folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), der mener at det må være ”god, almindelig sundhedsskik at sørge for, at amningen fungerer, inden mor og barn sendes hjem fra hospitalet efter fødslen”.

En nybagt mor har brug for rigtig menneskelig omsorg, vejledning og opmærksomhed fra et kompetent fysisk personale, og alt andet vil til hver en til være lappeløsninger. Den rigtige løsning kan derimod være et jordemoderbesøg i eget hjem på 1. dagen og et sundhedsplejerskebesøg inden for de første 3 dage. Men hvor er midlerne til disse tiltag? Og hvor er prioriteringerne? Hvor er viljen? Som tingene ser ud nu, må vi erkende at sundhedssystemet i dette tilfælde har spillet fallit. At sende de nybagte familier så hurtigt hjem efter fødslen, inden amningen er etableret, ja i flere tilfælde flere døgn inden mælken er løbet til, er ikke måden at  spare kroner og ører på, men derimod et lån med en temmelig høj rente.

Foreningen Forældre og Fødsel har gennem de sidste 20 år haft et korps af uddannede ammerådgivere der yder gratis og anonym ammerådgivning året rundt på alle tider af døgnet. Her har vi oplevet en stigning i antallet af rådsøgende forældre, der ringer med ammeproblemer, ofte som følge af tidlig hjemsendelse og manglende vejledning – og TID på fødestedet. Foreningens ammerådgivning kan melde om mange henvendelser fra kvinder der har et mislykket ammeforløb bag sig og nu i den nye situation, har brug for ekstra støtte og en øget omsorg for at kunne  etablere et trygt og godt ammeforløb med næste barn. Disse kvinder er sårbare og kan ikke nøjes med at få en kort og tilfældig vejledning, som den der tilbydes kortvarigt efter fødslen. Disse kvinder og deres spædbørn er i risikozonen for genindlæggelser og mislykkede følelser som mor.  Det kan være en traumatiserede oplevelse for det nybagte forældrepar at opleve følelsen af at have ”svigtet”, hvis deres lille ny barn må genindlæggelse som følge af underernæring.

Resultaterne af Sundhedsstyrelsens opgørelse er dybt foruroligende, og en tredobling af antallet  af indlagte underernærede spædbørn på kun 3 år, burde få alle op af stolene   Foreningen Forældre og Fødsel forventer, at dette giver alle et vink med en vognstang, så de  økonomisk og politisk ansvarlige straks finder brugbare løsninger, der giver de nybagte mødre og  deres børn en tryg og sikker start på livet

På vegne af bestyrelsen samt foreningens Ammerådgivere,

Maria Lisette Jacobsen Formand Forældre og Fødsel

2011-03-15T08:21:31+00:00 15, mar, 2011|