Giv de nybagte familier den ro, de har brug for

Nybagte familier har brug for ro og tryghed i de første timer efter fødslen, men besparelser på Odense Universitetshospital umuliggør dette.

Det er med bekymring, at vi i foreningen Forældre og Fødsel læser udmeldingen om Odense Universitetshospitals planlagte ferielukning af barselshotellet ’Vuggen’ i tre uger i juli – den måned, hvor der sidste år fødtes allerflest børn.

Det er på alle måder uacceptabelt at give fødende – især førstegangsfødende – valget imellem ambulant fødsel eller over en times transport til Svendborg umiddelbart efter fødslen. For at en vellykket amning kan etableres, kræver det at moderen får den ro og tryghed, kroppen skal bruge for at producere oxytocin. Når moderen umiddelbart efter fødslen skal flyttes, skabes der uro og dannes adrenalin – hvilket i høj grad hæmmer oxytocinproduktionen og i sidste ende øger risikoen for at komplicere amningen.

Igen og igen ser vi, hvordan besparelser får direkte indflydelse på de enkeltes allerførste tid som familie – dette til trods for at al forskning peger på, at trygheden før, under og efter fødslen har stor betydning for både amning og risikoen for efterfødselsreaktioner hos forældrene.

Invester i ro og tryghed

Vi undrer os over, at der ikke tænkes mere langsigtet? Ved at investere i ro og tryghed til familierne omkring fødslen og i tiden umiddelbart efter, kan man spare både familierne for utryghed og bekymringer, og samfundet for utallige genindlæggelser af nyfødte, hvis mødre ikke har fået den rette støtte til etablering af amning.

Hvis man fortsat vil spare på dette område, foreslår vi i Forældre og Fødsel, at man opprioriterer hjemmefødsel som en mulighed for kvinder med en forventet ukompliceret fødsel; dette er et reelt og sikkert alternativ, der sikrer ro og tryghed omkring den fødende både under og efter fødslen, samtidig med at det er billigere for samfundet

Af Maria Seebach, bestyrelsesmedlem i Forældre og Fødsel

2017-06-21T10:56:49+00:00 24, apr, 2015|