Rebozo

”Rebozo” er det mexicanske navn for sjal eller svøb. Rebozoen stammer fra Mexico, hvor det er blevet brugt gennem flere århundrede, til eksempelvis fertilitetsbehandling, til mennesker med rygproblemer og til gravide under graviditet, under fødslen eller efter fødslen.

Rebozo er et ikke-medicinsk redskab, som nogle danske jordemødre bragte til Danmark omkring år 2000 efter at have lært teknikken på udveksling i Mexico.

Rebozo er nemt og billigt. Der er ingen kendte bivirkninger og derfor er metoden også blevet mere og mere udbredt. Faktisk lærer man nu metoden på jordemoderuddannelsen i København; endvidere er det nu en velanset metode på fødegangene – også blandt lægerne i Region Hovedstaden.

Rebozo er derfor til dig, som er gravid, både som velvære og behandling af graviditetsgener. Allerede fra første trimester kan den gravide eksempelvis opleve bækkengener eller muskelspændinger i lænd og nakke. Senere i graviditeten kan den store psoas-muskel eller andre muskler omkring den voksende livmoder, give gener som rebozoen er helt exceptionel til at afhjælpe.

14040073_10209434832482974_3148342689562923078_n14095709_10209434832442973_5587166354867821299_n

Googler du rebozo, kommer der rigtig mange hjemmesider frem, som beskriver brugen af rebozo, samt dennes fantastiske virkning på mange graviditets- og fødselskomplikationer. Rebozo er anvendelig til korrektion af et barns uregelmæssige hovedstilling i bækkenet eller ved pinagtige, hyppige veer, samt til vending af et barn i underkropspræsentation til en hovedpræsentation. Udover disse helt eminente egenskaber beskrives også, at rebozo kan have en smertelindrene effekt. Sidst, men bestemt ikke mindst involveres partneren til den gravide og en skærpelse af kontakten til barnet er også blevet beskrevet. Så alt i alt er rebozo under graviditet og fødsel et ovenud fantastisk redskab!

En anden god ting ved rebozo er, at man ikke behøver at være professionel. Alle kan på kort tid lære at give rebozo massage. Det er nemt og billigt og der er ingen kendte bivirkninger ved metoden. For nogle er én behandling nok. For andre skal der flere behandlinger til. Nogle kan opleve at blive bekymrede for, om barnet skulle blive stresset af at blive rystet, men dette er der ikke noget, der tyder på. Barnet er godt beskyttet af fostervandet. Andre gravide tænker, at barnet oplever at blive vugget af rebozoens rystende bevægelser. Sådan opfatter jeg det selv.

I forbindelse med jordemoderuddannelsens afsluttende bachelorprojekt, valgte jeg at skrive om rebozo, da jeg oplever, at det er et enormt godt redskab ved siden af – eller i stedet for – de medicinske indgreb. Jeg undersøgte derfor, hvilken oplevelse kommende forældre har ved at anvende rebozo i graviditeten.

Jeg fandt ud af, at mange gravide oplever en smertelindrende effekt ved bækkengener, samt at partneren til den gravide føler sig mere indvolveret i graviditeten.

Samtidig har jeg efterfølgende oplevet enormt meget succes ved at bruge metoden på fødestuen under mit arbejde som jordemoder; jeg hører parrene le under fødsels-rebozoen.

Rebozo er et fantastisk redskab, som jeg brænder for at udbrede til kommende forældre. Derfor har jeg i samarbejde med Forældre og Fødsel valgt at opstarte en rebozoworkshop, hvor kommende forældre har mulighed for lære teknikkerne bag rebozo, således de selv kan bruge det før, under og efter fødslen.

Hvis man vil bruge rebozo derhjemme, er det vigtigt, at man har viden om kvindebækkenets anatomi og har viden om, hvordan barnet trænger ned i bækkenet under fødslen. At lære at bruge rebozoen under graviditeten bygger samtidigt op til en forståelse af helheden, hvor hele kroppen er involveret i vearbejdet. Det kan hjælpe kommende forældre til at blive mere nærværende i graviditeten og fødslen.

Hvis du er gravid og godt kunne tænke dig at høre mere om rebozo og har lyst til at prøve kræfter med det, så tag din partner eller anden pårørende med dig under armen og kom og hør mere til Forældre og Fødsels rebozoworkshop, som afholdes i Aalborg.

Rebozo helt praktisk

Rebozo teknikken består af rystende bevægelser af bækkenet med hjælp af et tørklæde.

Det gøres ved,  at den gravide indtager forskellige stillinger, hvor bækkenet er højere end skuldrene eller hvor den gravide ligger på ryggen eller står oprejst. Rebozoen svøbes om den gravides bækken. Der trækkes skiftevis i hver side af rebozoen. Bevægelserne varieres og kombineres med små ryk.

 Af Anne Kathrine Thomsen – jordemoder på Hvidovre Hospital.

14051696_10209434833002987_1730034823405037055_n

2017-06-21T11:01:38+00:00 19, aug, 2016|