Sophie Løhde kom frem fra busken

Er jeg den eneste? Den eneste, der savner, at vores sundhedsminister Sophie Løhde kommer på banen?

Jeg mangler faktisk virkelig, at hun kommer og fortæller, hvad hun har tænkt, der skal ske på svangreområdet i 2016 og frem, så vi kan få givet hele området et løft. Jeg synes, der har været alt for stille fra hendes side, siden de lovede midler for 2016 og årene derefter blev forsøgt fjernet i nattens mulm og mørke. Vi er mange, der har råbt op og ytret, hvorfor vi synes, det er helt hen i vejret at spare på svangreområdet. Og i samme åndedrag har sagt: hvis I fjerner de lovede midler, hvad gør I så for at give svangreområdet et løft?

Det er ikke nok at sige, at regionerne så får penge, de kan afsætte til, hvad de ønsker. For sundhedsvæsenet er generelt presset, og jeg frygter, at svangreområdet derved intet løft får, hvis regionerne selv skal administrere pengene. Man fristes til at spørge, om det er fordi, der ikke er stemmer nok i at tilføre svangerområdet flere midler?

Vi bliver simpelthen nødt til at få at vide, hvor svangreområdet skal bevæge sig hen. Er der flere besparelser på vej? Hvordan skal vi byde nye verdensborgere velkommen? Skal retten til en tryg fødsels stadig bestå? Flere og flere kvinder oplever at ligge alene på fødestuen, uden sundhedspersoner omkring sig i en situation, der kan være utrolig utryg. Og jo, så har man måske manden, sin mor eller en anden med, men de er jo altså ikke uddannet til at kunne håndtere sådan en fødsel.

Kvinder oplever at blive sat i gang med fødsler, der betegnes som risikofødsler, for derefter at blive sendt hjem med besked om at vende tilbage senere på dagen. Sådan en fødsel skal altså overvåges af en dygtig og kompetent jordmoder. Dermed nedsætter man også risikoen for indgreb under fødslen.

Jeg har nu født 3 børn, og med 3 vidt forskellige fødsler i bagagen kan jeg kun sige, at jeg for alt i verden vil ønske for alle fødende at have en jordmoder ved deres side hele vejen igennem fødslen. At være utryg, mens man har veer, er bare så skrækkeligt. Jeg har haft en fødsel, der forløb helt normalt, og der var jeg så heldig at opleve at have en jordemoder ved mig hele tiden. Det var helt fantastisk! De to andre fødsler gik bestemt ikke efter bogen. Her skal det også nævnes, at jeg begge gange blev sat i gang. At være midt i en fødsel, der ikke går som ventet, hvor jeg mister kontrollen fuldstændigt, det er noget af det mest skræmmende, jeg har været igennem. Og mens jeg var midt i det, så var ordene: ”jeg skal lige tjekke en anden”, ”jeg går lige ind og får læst op på din journal”, ”jeg er tilbage om lidt” bare ikke specielt betryggende at høre.

Så Sophie Løhde, nu bliver du altså nødt til at komme frem fra busken. Hvad skal der ske med vores svangreområde? Og hvor skal midlerne komme fra?

Venlig hilsen Sara Persson, bestyrelsesmedlem i Forældre og Fødsel

2015-09-18T21:52:20+00:00 18, sep, 2015|