Værn om din amning og tag det roligt – om B12 vitamin

I Forældre og Fødsel værner vi om amningens værdi. Vi ved at amning ernæringsmæssigt indeholder næring, vitaminer og mineraler. De er fuldstændig afstemt efter barnets alder og behov, så barnet trives og så barnet på sigt er i mindre risiko for forskellige sygdomme. Vi ved, at der ved amning dannes et unikt bånd mellem mor og barn af nærhed, tryghed og forståelse.

Sundhedsstyrelsen har i mange år anbefalet fuld amning uden tilskud i 4 – 6 måneder. I de seneste år har sundhedsstyrelsen lagt sig mere op af WHOs anbefalinger om fuld amning i 6 måneder, fordi sunde og raske børn har bedst af at leve udelukkende af mors mælk de første 6 måneder af livet. Det betyder at overgangskost først behøver at blive introduceret efter 6 måneders fuld amning i følge de nuværende anbefalinger.

Nu er der lavet et pH.d forskningsprojekt af Eva Greibe, som sætter spørgsmålstegn ved B12 niveauet hos ammede børn i 4 – 6 måneders alderen. Forskeren går uden videre uden om sundhedsstyrelsen anbefalinger og laver sine egne anbefalinger ud fra eget forskningsprojekt. Hun anbefaler heldigvis at amme barnet i lang tid, men hun anbefaler introduktion af babymad, når barnet er 4 måneder – det ville hun selv gøre. Denne udmelding finder vi i Forældre og Fødsel problematisk.

Problemet består først og fremmest i, at der bliver talt til forældrenes usikkerhed. Vi vil alle sammen gøre det bedst muligt for vores børn, så når avisoverskrifterne sætter spørgsmålstegn ved vores praksis omkring amning, kan det nemt give anledning til at vakle, i sær for de forældre der i forvejen føler sig usikre i deres rolle som nye forældre. Og Forældre og Fødsel finder det yderst uetisk at blande ord som: “børnedødelighed” ind i udmeldingen.

Dernæst mener vi, at det er problematisk at gå uden om sundhedsstyrelsens anbefalinger. Disse anbefalinger er lavet på baggrund af mange studier og ikke kun et enkelt studie.

Hvem ved hvor B12 niveauet skal ligge i babyalderen? Vi synes det ville være en rigtig god ide, at undersøge de børn det drejer sig om, altså dem, der er ammet fuldt ud i 6 måneder og måle langtidskonsekvensen. Vi ammede også vores børn fuldt ud i 6 måneder for 20 år siden, så der er masser af både børn og voksne, der kan måles og vejes. Måske viser det sig, at B12 niveauet i modermælken, er lige præcis hvad det skal være.

Måske er der positive langtidskonsekvenser ved dette niveau. Det ses ved andre indholdsstoffer i modermælken, at der er fornuft med sammensætningen. Måske har naturen gjort os en god gerning og ikke lavet en fejl.

B12 findes i størst mængde i kød, mejeriprodukter, fisk og æg. Det er fødevarer, der slet ikke tilrådes babyer i 4 – 6 månders alderen. Så spørgsmålet er hvor meget hjemmelavet eller fabriksfremstillet risgrød  overhovedet bidrager til B12 niveauet og hvor store mængder, der evt skulle til, for at gøre en indvirkning og om den tidlige introduktion kan give andre negative påvirkninger i tarmens udvikling. Børn der får modermælkserstatning eller meget tidlig overgangskost kan have problemer med forstoppelse og må have større eller mindre mængder af afføringsmidler. Hvor sundt er det mon? Og hvis der endelig bliver lavet overbevisende studier omkring B12 mangler, hvorfor så ikke give det i vitaminform, som vi gør med D-vitamindråber?

Vi kan godt forstå, at en forsker, der har arbejdet i mange år på et forskningsprojekt, vil vise sine resultater og gerne lave “noget om”, så resultatet får indflydelse. Vi har set det flere gange før omkring amning. En forsker stiller sig op og fortæller om sine resultater og anbefaler i samme åndedræt en ændring af eksisterende officielle amme-anbefalinger. Sjældent til ammebarnets fordel, ofte til stor forvirring. Det ville jo være en katastrofe, at ændre anbefalingerne hver gang et nyt forskningsresultat kom. Forældrene vil blive forvirrede og få dårlig samvittighed og babyerne vil i værste fald blive fejl ernærede.

Forældre og Fødsels ammerådgivere anbefaler derfor familierne at værne om deres amning og tage det roligt i forhold til B12-studiet

2014-06-09T10:38:02+00:00 9, jun, 2014|