Natamning

26-11-2019

Skrevet af Sofie

Hej fogf,

Min datter er nu lidt over 6 mdr. Hun vokser som hun skal, hun trives og hun spiser på nuværende tidspunkt to mosmåltider i døgnet og ammes resten af tiden.

 MEN hun sover virkelig dårlig om natten. Hun har altid sovet dårligt og har aldrig haft et godt sovehjerte. Men det er ikke blevet bedre trods jeg hele tiden får at vide at det bliver bedre med alderen. På en god nat vågner hun hver anden time og kan kun falde i søvn igen ved hjælp af bryst. På en dårlig nat vågner hun en gang i timen. Hun sover ved siden af mig da jeg synes det er for hårdt at stå op så mange gange. 

Vi prøver med sutten og en beroligende hånd
men det er ikke godt nok. Vi har også prøvet at svøbe hende men det gør heller ingen forskel på hvornår hun vågner. Vi har i desperation forsøgt med modermælkserstatning om aften uden ændring. Vi har også forsøgt med afstand så hun ikke kan lugte mig og min mælk. 

Er vi for utålmodige og bør forsøge i flere dage end vi gør?

Om dagen sover hun fint. Hun sover 3 lurer af 1-2 timers varighed.

Hun bliver puttet til natten omkring 19.30-20.00. Her kan hun være ret urolig i hendes søvn i 2 timer. Og vi står op om morgen kl 7 ca. 

 

Mvh Sofie

Kære Sofie.

 

Den søvn kan gøre mange forældre helt rundtossede, både fordi det kan være hårdt, og fordi der er så mange mere eller mindre lødige råd, og en stor mangel på viden omkring normal babysøvn.

 

Amning hver 2. time er helt normalt, da det passer med skift i søvncyklus samt mavetømningstiden, men derfor er det stadig hårdt for forældrene. Om natten indeholder modermælk desuden tryptofan, som nedbrydes til melatonin af barnet, hvilket hjælper barnet videre i søvnen.

Dog burde I kunne komme hen til, at hun tager 4-5 timer sammenhængende søvn i løbet af natten, det skulle ikke være urealistisk. Men opvågninger om natten kan være normalt helt frem til skolealderen. Dog skal de gerne aftage med alderen. 

Søvnmønstre er arvelige, så I kan også høre jeres forældre ad, hvordan I sov, da I var små. Måske det kan give nogle svar.

 

Børns søvn begynder først at ligne voksnes søvn henne omkring 3-4 års alderen.

 

Først og fremmest er det vigtigt at udelukke fysiske gener. Har I fået udelukket øreproblemer, refluks og fødevareallergier eller intolerancer? Det vil typisk være komælk, gluten, æg eller soja, der kan give problemer. Har hun eksem, der kan genere om natten? Hvis hun har eksem, så er der typisk også problemer med en eller flere fødevarer.

 

Har I udelukket spændinger og låsninger? Det kan en kropsbehandler (osteopat, kraniosakralterapeut eller kiropraktor) hjælpe jer med.

 

Urolige nætter dækker ofte over et fysisk problem, og hyppige amninger om natten kan være en måde at smertelindre på.

 

Ud fra det du beskriver, så får hun de timer i døgnet, som er passende til hendes alder, og fordelingen mellem dagslure og nattesøvn er rigtig fin. Dog tænker jeg, at hun måske bliver puttet lidt for tidligt, da normalen for nattesøvn i den alder hedder 10-11 timer og så 3-4 timers dagslur fordelt på 2-3 lure. Alternativt er hun måske snart klar til at undvære den ene dagslur. Det kan være, at det reducerer uroen de første par timer.

 

Derudover er der lidt andre ting, I kan prøve eller overveje:

·      Får hun minimum 30 min. Dagslys hver dag? Det er vigtigt i fh.t. regulering af døgnrytmen.

·      Har hun det passende varmt om natten? Prøv evt. at give hende sokker på, da kroppens termostat sidder i fødderne.

·      Har i prøvet pink noise? Det er bevist, at det får os til at komme dybere ned i søvncyklussen.

·      Har I en rimelig fast putterutine?

·      Overvej om den sidste lur ligger for sent på dagen.

·      Får hun nok fysisk stimulering? Ligge på maven, rulle, berøring, massage, dybe tryk og tumletid med en voksen.

·      Begræns skærmtid de sidste 1-2 timer inden sengetid, da det blå lys fra skærme forhindrer melatoninproduktionen.

·      Skru ned for lys og aktivitet den sidste time inden sengetid.

·      Er der ellers rimelig ro på hverdagen, forstået på den måde, at der ikke sker mange forandringer, og at der følelsesmæssigt er rimelig harmoni i hjemmet?

 

 

I kan prøve at give hende lidt banan inden sengetid, da potassium i bananen understøtter søvnhormonerne.

I kan også prøve at putte magnesiumsaltflager i badevandet eller smøre hende i magnesium lotion (ikke magnesiumolie, da det svider), da magnesium hjælper musklerne til at slappe af. Magnesium optages godt igennem huden. Overskydende magnesium tisses ud.

 

Det her er nogle tiltag, der altid bør afprøves først, inden man på nogen måde begynder at arbejde med diverse adfærdsreguleringer. Rigtig ofte oplever forældre, at ovenstående hjælper på søvnen, og det er ting, der ikke afstedkommer gråd og frustration hos barnet.

 

For at afgøre, om nogle af de ovenstående ting virker, så er det vigtigt at afprøve det i hvert fald en uges tid og gerne 2 uger, før I kan vurdere effekten ordentligt. Nogle af tiltagene skal også have tid til at virke.

 

I øvrigt så bliv endelig ved med samsovning så længe det fungerer. Det har masser af fordele for både forældre og børn at sove sammen, og børn har et enormt behov for fysisk kontakt, for at sikre en god udvikling. Det kan ikke overdoseres. Særligt hvis I begynder på arbejde og institution, så er det en rigtig god måde at indhente noget nærhed, som ikke har været muligt i løbet af dagen.

 

Jeg håber, at nogle af de ovenstående ting kan hjælpe jer.

 

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, ammevejleder ved Forældre og Fødsel