Udmalkning i graviditeten

Forfatter Julia Schiønning Truong, sygeplejerske, IBCLC, CEO ’Den Bedste Start’ (juni 2021)

Faktaboks

  • Udmalkning af råmælk i de sidste uger af graviditeten kan være til stor gavn for de nyfødte som, man på forhånd ved, er i risiko for at få lavt blodsukker efter fødslen. Det kan f.eks. være børn af mødre med diabetes eller børn med væksthæmning i livmoderen
  • Produktionen af råmælk starter allerede i midten af graviditeten og er det første, det nyfødte barn får ved amning lige efter fødslen. Råmælk stabiliserer det nyfødte barns blodsukker bedre end modermælkserstatning og er bl.a. fyldt med antistoffer som styrker immunforsvaret
  • Mængden er råmælk er lille, og det er normalt at der kun kommer få dråber i starten. Det anbefales at hånd-udmalke og at opsamle dråberne med en lille sprøjte som kan gemmes i fryseren indtil fødslen. Råmælken gives i stedet for modermælkserstatning som supplement til amningen
Håndgreb ved udmalkning

Håndgreb ved udmalkning

Hvem kan udmalke råmælk i graviditeten? 
Nyere studier viser at udmalkning af råmælk i slutningen graviditeten, kan være til stor gavn for de nyfødte som, man på forhånd ved, er i risiko for at få lavt blodsukker efter fødslen, og derfor skal suppleres med modermælkserstatning i de første timer eller dage efter de er kommet til verden (1). Det kan f.eks. være nyfødte af mødre med diabetes og børn med væksthæmning i livmoderen.  Råmælken gives i stedet for modermælkserstatning som supplement til amningen hvis der er behov for det efter fødslen.  Udmalkning i graviditeten anbefales på nuværende tidspunkt dog ikke, hvis du er i risiko for at føde for tidligt (1). Hvis du er i tvivl om hvorvidt udmalkning i graviditeten er en fordel for dig og dit barn, kan du evt. tale om det med din jordemoder eller kontakte en IBCLC amme-vejleder. 

Hvad er fordelen ved udmalket råmælk? 
Produktionen af råmælk starter allerede i midten af graviditeten og er den første mælk det nyfødte barn får ved amning lige efter fødslen. Råmælken er gullig og klistret og indeholder bl.a. antistoffer, som styrker babyens immunforsvar og beskytter mod infektioner, samt hormoner som modner barnets tarmsystem. Mængden af råmælk er lille til at starte med, men stiger de første par døgn efter fødslen indtil den blivende mælk løber til. Ved at opstarte udmalkning af råmælk allerede i graviditeten, kan du være på forkant ved at have noget på lager i fryseren, som du kan give dit barn i stedet for modermælkserstatning, hvis der er behov for det (1). Selv få dråber råmælk mindsker risikoen for lavt blodsukker hos børn af mødre med graviditets-diabetes (2). 

Hvordan gør jeg? 
Fra 36. graviditets uge kan du opstarte hånd-udmalkning 2 gange dagligt i maksimalt 10 minutter (1). Mængden af råmælk er lille, så i starten er det måske kun få dråber eller et par ml der kommer. Og de første par gange er det helt normalt, at der slet ikke kommer noget. Det er mest skånsomt for brysterne i graviditeten at håndudmalke, og det er også lettere at opsamle den lille mængde der kommer med en pipette eller sprøjte, direkte fra f.eks. en ske eller en lille kop (1).

Du kan evt. samle sammen over et døgns tid, hvor du køler råmælken ned i køleskabet, inden du blander det sammen og putter det i fryseren i en fødevaregodkendt beholder. Det kan være nemmere at opbevare og optø en lidt større mængde i forhold til de måske få ml. der kommer til at starte med. Teknikken ved håndudmalkning skal lige læres, og du kan evt. kigge på følgende guide eller se videoen ved at trykke på linket nedenfor. Prøv at sidde afslappet og behageligt og start evt. med at massere brystet blidt og husk god håndhygiejne.
  

Håndudmalkning 

  1. Tag fat om brystet og placer fingrene yderst på areola (det mørkere område rundt om selve brystvorten), tommelfingeren øverst og pege-og langefinger under brystvorten.
  2. Pres hånden ind mod brystkassen og klem fingrene sammen om mælkegangene så mælken presses ud, gentag og fortsæt sådan hele vejen rundt så alle mælkegangene tømmes.
  3. Når mælken ikke længere løber, kan du starte forfra med at stimulere nedløbsrefleksen med blid massage og derefter gentage processen (1).

Du kan også se hvordan på denne video lavet af Unicef – The baby friendly initiative (3): Hand expression video - Baby Friendly Initiative (unicef.org.uk) 

Opbevaring, holdbarhed, optøning og opvarmning
Den opsamlede råmælk opbevares i fryseren derhjemme og kan transporteres til fødestedet i en køletaske med køleelementer, og skal på køl igen ved ankomst. Husk at skrive navn, cpr-nummer, dato og tidspunkt for udmalkning. Modermælk kan holde sig 3 døgn placeret bagerst i køleskabet ved højst 5 grader og 6 måneder i fryseren. Dog ødelægges en del af antistofferne i mælken ved frysning og opvarmning over 60 grader (1). Optøning af frossen modermælk kan gøres langsomt i køleskabet over nogle timer, i et koldt vandbad, eller hurtig opvarmning i et varmt vandbad. Når modermælk først har været optøet eller opvarmet, bør det ikke gen-fryses eller opvarmes igen pga. risikoen for bakterievækst (1).  

 


Referencer

  1. Sundhedsstyrelsen. (2018). Amning - en håndbog for sundhedspersonale. København: Sundhedsstyrelsen; Kapitel 7 
  2. Sundhedsstyrelsen. (2018). Amning - en håndbog for sundhedspersonale. København: Sundhedsstyrelsen; Kapitel 11 
  3. Unicef UK – The baby friendly initiative. (2015). Hand expression video, via. Youtube, 21/6-21, Hand expression video - Baby Friendly Initiative (unicef.org.uk)