Boguddrag: Tryk og glad Kvinde

Fødselskærlighed med blide tryk

Hvis fødslen er nært forestående, og kroppen er ved at være klar, kan den hjælpes den sidste vej med blide tryk på de rigtige zoner og punkter. Zoneterapeut og akupunktør Katrine Birk guider her til masser af fødselskærlighed med udvalgte punkter fra hendes nye bog Tryk & Glad Kvinde. 

Tryk og glad forside

PUNKT 1 : LIVMODEREN
Et fantastisk zone til at styrke livmoderen og gøre den klar til det store arbejde under fødslen. Som bonus kan den også bruges til både at stimulere veer og lindre smerter under fødslen, og efter fødslen kan den stimulere livmoderen til at trække sig sammen og lindre på efterveer.

Hvor? Livmoderen er afspejlet i hælområdet på indersiden af foden – midt mellem kanten af hælen og midterpunktet på den inderste ankelkno. Massér dog gerne hele området på siden af hælen.

 

Punkt 1

 

 

 

PUNKT 2 : SOLAR PLEXUS
Denne zone kan hjælpe ved at skabe en dybere og mere rolig vejrtrækning – et must både før og under fødslen! Den virker ved at berolige hele kroppen ­– endnu et stort must for dannelsen af oxytocin, som er nødvendigt for at danne gode veer.

Hvor? Du finder zonen i midten af foden lige under 'trædepuden'. Lav både dybdegående tryk, cirkulerende tryk eller tryk i samarbejde med vejrtrækningen – så du trykker lidt hårdere, når vejret trækkes ind, og lidt lettere, når der pustes ud.

 

Punkt 2

 

PUNKT 3 : MILT 6
Et utroligt populært punkt til fødselsmodning, fordi det støtter kroppens hormonelle balance og hjælper den med at blive klar til at danne de hormoner, der skal til under en fødsel. Det kan bl.a. bruges til at stimulere dannelsen af oxytocin, som hjælper med at lave gode veer.

Hvor? Punktet sidder på indersiden af underbenet, og du finder det ved at måle fire fingre lige over din inderste ankelkno – punktet sidder her i det bløde kød lige bag knoglen. Er det ømt – har du helt sikkert fundet punktet!

 

Punkt 3

 

PUNKT 4 : BLÆRE 67
Dette punkt har forbindelse til underlivet og kan have en god effekt på en forestående fødsel. Som bonus kan det også bruges til at vende babyer, som ligger med hovedet op, og også til at stimulere veerne under fødslen, hvis den er gået i stå.

Hvor? Du finder punktet i neglekanten af lilletåen på den side, som peger væk fra de andre tæer.

 

Punkt 4


PUNKT 5 : TYKTARM 4
Måske ét af de mest populære punkter til at sætte en fødsel i gang og gøre kroppen klar til at føde. Det kaldes også for 'giv-slip-punktet', fordi det kan støtte i at give slip på ting i kroppen, som vi ikke længere har brug for – og altså her også give plads til, at baby kan komme ud.

Hvor? Du finder punktet i det bløde kød mellem tommel- og pegefinger for enden af den lille hudfold – og det er typisk ret ømt!

 

Punkt 5

 

PUNKT 6 : GALDEBLÆRE 21

Her er et punkt, som har forbindelse til både skuldre og bække. Det kan hjælpe med at løsne op for spændinger omkring bækken og underliv og er altså en rigtig god måde at hjælpe med at modne kroppen til en fødsel.

Hvor? Mål fra den yderste del af skuldrene og ind til nakkehvirvlerne, så finder du punktet lige midt mellem disse, oppe på toppen af skulderen.


Punkt 6

 

 

Om Katrine Birk

Katrine Birk er forfatter til bogserien Tryk & Glad, hvori hun formidler viden om zoneterapi og akupressur til hjemmebrug. Læs mere på katrinebirk.dk og på Instagram @katrine_birk.