HUD MOD HUD

Af Anja Høgstrup, sundhedsplejerske og IBCLC

Baby er født og lander blødt på sin mors nøgne mave. Her fortjener og behøver baby at være. Uforstyrret. Mindst de to første timer. Mor hjælpes med at ligge behageligt og tilbagelænet, så baby kan ligge trygt og omsorgsfuldt hos hende. Hud mod hud. Måske med et tæppe/dyne over. Rutiner og undersøgelser kan vente. Der er masser af tid. Lige nu er der kun øjeblikket og dette første møde.

 

Mange fordele

Det ene studie efter det andet viser vigtigheden af denne kontakt. Det er ”once in a lifetime”, denne mulighed opstår. Det er mor og baby, det er enhver mors rettighed og det er alle nyfødtes behov. At ligge nøgen på sin mors bløde mave, det er babys forventning efter de 9 måneder i omfavnelse og kropskontakt. Denne hud-mod-hud-kontakt lige efter fødslen hjælper med at:

    • regulere babys hjerterytme, vejrtrækning, temperatur
    • stabilisere mors temperatur
    • forbygge babys gråd på længere sigt
    • nedsætte babys stressniveau og give bedre søvn
    • nedsætte babys smerte
    • booste immunsystemet direkte fra mor/far, hud mod hud giver baby
    • give bedre fordøjelse, vægtstigning og blodsukkerniveau,
    • skærpe baby og mors kærlighed
    • øge sandsynligheden for en god ammestart
    • påvirke positivt længden af ammeforløbet

 

 

Hud mod hud i praksis

Hvis mor og baby bliver adskilt lige efter fødslen, må de forenes hud mod hud, så snart det er muligt. Hvis baby overflyttes til intensiv eller neonatal, må mor hjælpes derhen, når hun er klar. Hvis mor bliver indlagt på intensiv, må baby hjælpes til hende. Selv en mor, der ikke er vågen efter fx en operation, kan have sin nyfødte hud mod hud, hvis der er en hjælper. Hjælperen skal assistere med dette ene formål, at forene mor og baby hud mod hud. Selvom mor knap er vågen, vil hud mod hud være gavnligt. Kroppen vil huske. Hvis mor ikke kan have barnet hos sig, skal far træde til, indtil mor og baby kan forenes. Så er det af med blusen og baby ind på maven.

 

Heldigvis har vi et sundhedsvæsen, der kender vigtigheden af denne kontakt.

 

Der er ikke en bestemt ”formel” for hud-mod-hud. Mors overkrop skal være nøgen og baby lægges nøgen, eventuelt med en ble, ovenpå mors mave. Baby kan også lægges på fars nøgne overkrop. Her får baby og far en hyggestund, de lærer hinanden at kende, de dufter, føler, lytter til hinanden – fars stemme og babys signaler.

 

Kærlighedshormonet oxytocin

Hud mod hud mellem mor og baby er en fordel for amningen. Når baby lægges hud mod hud med mor, vil det stimulere amningen. Det sker via ammehormonerne. Oxytocin er ansvarlig for mælketilløbet og med til at stimulere det mælkedannende hormon prolaktin. Når baby dier, sendes der besked til hjernen, som udskiller oxytocin. Når det udskilles, trækkes musklerne sammen omkring mælkekirtlerne og mælken presses ud til baby. Oxytocin får således mælken til at løbe. Det er en refleks, og refleksen bliver med tiden betinget og kan udløses af tanken og synet af baby.

 

Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet, da det udskilles ved al berøring. Ved nybagte og ammende mødre udskilles det i store mængder. Og i særlig grad ved hud mod hud. Jeg talte engang med en mor, der malkede ud til sin baby. Når de havde være hud mod hud inden udmalkningen, kom der dobbelt så meget mælk. Når baby ligger hud mod hud på mors mave: ”gør det mor rolig og afslappet, blodtrykket falder, stresshormoner falder, og støtter mors behov for at koncentrere sig om sig selv og baby” (Moberg). Jo mere tid hud mod hud, des længere holder den beroligende virkning. I forbindelse med amning ved vi, at mødre med mange oxytocintoppe danner mere mælk og ammer længere. Vi ved, at det også har betydning for mors evne til at indgå i samspil med baby.

 

Hud mod hud er derfor fordelagtig for amningen. Og hud mod hud kan med stor gevinst anvendes som hjælp ved ammeproblemer. Har mor for lidt mælk, vil hud mod hud stimulere mælkeproduktionen. Er baby urolig ved brystet vil hud mod hud virke afstresssende på både mor og baby. Har baby svært ved at finde brystet, er hud mod hud det bedste sted for at finde brystet og hud mod hud stimulerer babys lyst til at sutte.

 

Hvor lang tid skal man så ligge der?

Er amningen kommet uheldigt fra start, kan mor og baby at ”starte forfra”, ved lade som om baby lige er født og ligger hud mod hud. Hud mod hud varer så lang tid, som det tager baby, at kravle til brystet og finde det. Det kan tage fra nogle minutter til dage. At starte forfra er en eventyrlig oplevelse, hvor det lykkedes. Det kræver rigtig god støtte og opvartning af mor.

 

Senere i ammeforløbet, når baby er et par uger til et par måneder, og der måske opstår andre udfordringer, som fx for lidt mælk, tilstoppede mælkegange/ brystbetændelse eller ved afvænning af suttebrikker, kan hud mod hud bruge som en lille ammeferie. Her hives nogle dage ud af kalenderen, mor og baby kravler under dynen, lægger sig hud mod hud, og genforenes med hudkontakten og ammer på livet løs. Et par dage kan gøre underværker.

 

Ved aftenuro, træthed, optimering af mælkeproduktionen kan hud mod hud bruges nogle timer, fx som middagshvil eller når mor/far alligevel sidder foran tv om aftenen og slapper af.

 

Urolige babyer bliver hjulpet af at ligge hud mod hud

For nogle babyer er kropskontakten essentiel. Alt andet vil gøre baby urolig. En baby, der ikke vil sove, der bliver ulykkelig hver gang vuggen nærmer sig og som konstant søger brystet for tryghed, kan hjælpes med hud mod hud. Denne kropskontakt kan sagtens lade sig gøre i en slynge eller vikle, hvor baby kommer nøgen ind på mor/fars krop, omsluttet af slyngen og forældrenes morgenkåbe eller trøje. Her er der mulighed for at komme rundt derhjemme i hverdagen og samtidig tilgodese babys signaler og behov for den tætte berøring.

 

Berøring er kærlighed.

Referencer

 

La Leche League International: The womanly art of breastfeeding.

 

Kerstin Uvnäs Moberg: Afspænding, ro og berøring.