
Hvor mange jordemoderbesøg har jeg ret til?
Sundhedsstyrelsen anbefaler 6-7 konsultationer hos jordemoder og 4 konsultationer hos egen læge.
Men det er faktisk forskelligt, hvor mange jordemoderbesøg de forskellige regioner og de forskellige hospitaler tilbyder. Du kan finde information om, hvor mange jordemoderkonsultationer dit fødested tilbyder, på fødestedets hjemmeside.
Det kan du finde det via borger.dk.
Hvor mange lægebesøg har jeg ret til?
I bekendtgørelsen om helbredsundersøgelser til gravide fremgår det, at du har ret til op til fem forebyggende helbredsundersøgelser hos egen læge i forbindelse med din graviditet.
Tre af disse lægebesøg skal foregå under selve graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler fire besøg hos din praktiserende læge, inklusive et besøg otte uger efter fødslen.
Det er den praktiserende læge, der henviser videre til fødestedet, og til risikovurdering og fosterdiagnostik.
Kan jeg lade være med at gå til læge eller jordemoder i løbet af graviditeten?
"... Alle konsultationer i løbet af graviditeten er tilbud, som du kan til- eller fravælge."
🔖Hvis du ikke ønsker at se din egen læge, kan du henvende dig til en anden praktiserende læge, når du vil have konstateret din graviditet. Eller du kan henvende dig direkte til chefjordemoderen på det fødested, der er nærmest dit hjem.
🔖Hvis du er henvist til et hospital og jordemoder af en praktiserende læge, men ikke ønsker konsultationen, kan det være, du vil blive kontaktet af jordemoderen for at afklare, hvad der ligger til grund for dit fravalg.
🔖Hvis du ønsker at få graviditets- og fødselshjælp fra læger og jordemødre, men ikke ønsker, at andre skal vide det, kan du bede om at få ”diskretion” i forhold til, at du er gravid. Det betyder, at dit navn ikke fremgår af journalerne.
Det kan i nogle tilfælde være årsag til bekymring hos læge og jordemoder, hvis du ikke ønsker de tilbudte konsultationer. I særlige tilfælde, hvis en læge eller jordemoder mener, at det kan være til skade for dig eller dit barn, at du ikke tilses af en sundhedsfaglig i graviditeten, er de forpligtede til at kontakte de sociale myndigheder.
Du kan altid kontakte Mødrehjælpen
anonymt og få råd og vejledning
🔍Læs mere
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen, kapitel 3.
Kontakter før, under og efter graviditet:
https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2021/Anbefalinger-svangreomsorgen/Svangreomsorg-2022-ny.ashx
Faktaboks
- Du har ret til forebyggende helbredsundersøgelser hos en praktiserende læge og jordemoder i løbet af graviditeten
- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at regionerne tilbyder et bestemt antal konsultationer, men det kan variere, hvor mange du får tilbudt, afhængigt af dit fødested og din situation
- Konsultationerne hos læge og jordemoder er et tilbud, du kan takke ja eller nej til
Et digitalt værktøj til fremtidens forældre
Hos Forældre og Fødsel har vi skabt Kend Dine Rettigheder – en digital vidensbank, der giver dig et klart og opdateret overblik over dine lovmæssige rettigheder, behandlingsmuligheder og støtteordninger i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.