
Kan jeg vælge at føde på et andet hospital end det, jeg er tilknyttet?
I Danmark er der frit sygehusvalg. Det betyder, at du har mulighed for at føde på det hospital, du foretrækker. Du vælger altså selv det sted, du vil føde. På dit første besøg hos din praktiserende læge drøfter I valg af fødested, og den praktiserende læge vil ud fra sit kendskab vejlede dig i valg af fødested. Der er dog forbehold for, at der skal være plads på det sygehus, du foretrækker – både på fødeafdelingen og børneafdelingen. Derfor kan det ske at du alligevel ikke kan vælge helt frit.
Du har altid ret til en plads på det sygehus, som du hører til.
Der kan være særlige forhold hos dig eller barnet, som gør, at du bliver anbefalet at føde på en anden fødeafdeling, end hvor du normalt hører til, eller der hvor du ønsker at føde.
Helt generelt har du mulighed for, via din region (uden betaling), at føde:
- Hjemme
- På sygehuset (fødeafdeling eller fødeklinik)
- På en fødeklinik uden for sygehuset (tilbydes aktuelt kun af Region Sjælland, men fødende fra andre regioner kan benytte det frie sygehusvalg for at få adgang)
Derudover har du også muligheden for at føde hjemme med en privat jordemoder, det er dog med egenbetaling.
Du kan forberede dig ved at gå ind på www.borger.dk, hvor du kan læse om mulighederne og finde links til de forskellige fødesteder og muligheder. Du kan også finde de offentlige fødesteder på Jordemoderforeningens hjemmeside.
Kan jeg skifte fødested undervejs i min graviditet?
Ja, du kan skifte fødested - med det forbehold, at der skal være plads på det fødested, du foretrækker, både på fødeafdelingen og på børneafdelingen.
Kan jeg vælge at føde på en fødeklinik?
Ja, du kan vælge at føde på en fødeklinik, såfremt du opfylder kriterierne for at blive visiteret til fødeklinik.
Nogle steder vil der være en fødeklinik tilknyttet fødeafdelingen på hospitalet. Andre steder er der en fødeklinik uden for hospitalet, som stadig er en del af regionens tilbud. Der kan være forskellige visitationskriterier, så kontakt det konkrete fødested for nærmere information herom.
Hvad er forskellen på en fritstående fødeklinik og fødeklinik på hospitalet?
En fritstående fødeklinik er en fødeklinik, som drives af jordemødre, og derfor har nogle flere, og anderledes, tilbud i forhold til konsultation, fødselsforberedelse og fødslen end de hospitalsbaserede fødesteder.
De er ikke en del af et hospital, og der er derfor ikke obstetrikere og anæstesilæger i vagt. Hvis der opstår komplikationer som forøger risici for den fødende eller barnet undervejs i fødslen, eller man ønsker medicinsk smertelindring som f.eks. lattergas eller epiduralblokade, vil man skulle overflyttes til et af regionens hospitaler.
En fritstående fødeklinik, som er en del af et offentligt tilbud, har en overenskomst med regionen, og har derfor en klar aftale med et regionshospital i forhold til eventuelle overflytninger.
Kan jeg føde hjemme?
Du har ifølge sundhedsloven ret til jordemoderhjælp ved hjemmefødsel. Det er regionen, der skal sørge for, at der er en jordemoder til rådighed. Det gøres forskelligt fra region til region. Nogle steder er der en hjemmefødselsordning, andre steder er det en af jordemødrene fra fødegangen, der kommer ud.
Man har ret til gratis jordemoderhjælp og lægehjælp ved fødslen. Flere steder er det organiseret på en sådan måde, at du går til jordemoderkonsultation med en eller to af de jordemødre, der er i hjemmefødselsordningen, så du kender den jordemoder, der kommer hjem til dig. Endelig kan du også føde med en privat jordemoder hjemme mod betaling.
Jordemødre er specielt uddannet og autoriserede til at varetage ukomplicerede fødsler i hjemmet og til at diagnosticere eventuelle komplikationer. Hensigten med at yde gratis fødselshjælp er, at kvinden og fostret/barnet kan få sundhedsfaglig hjælp og behandling, hvis det bliver nødvendigt.
Barnet skal registreres senest 14 dage efter fødslen. Ved en hjemmefødsel skal forældrene udfylde en fødselsanmeldelse, så barnet kan få sit eget CPR-nummer og de rettigheder, der følger med. Vejledning til fødselsanmeldelse fås på borger.dk.
Har jeg ret til at føde hjemme, selvom sundhedspersonalet ikke anbefaler mig det?
Du vil altid have ret til jordemoderhjælp i hjemmet fra din region, hvis det er det, du ønsker. Jordemoderen fra regionen vil måske foreslå dig at blive overflyttet til en fødeafdeling, men jordemoderen vil blive hos dig under alle omstændigheder og evt. tilkalde/konferere med en læge, hvis jordemoderen mener, der er risiko for barnet eller dig under fødslen.
I Sundhedsstyrelsens Anbefalinger til organisation af fødetilbud står der, at en kvinde altid har ret til jordemoderbistand i hjemmet, også selvom jordemoder og læge anbefaler en fødsel på hospital eller en overflytning under fødslen.
Der kan være gråzone-tilfælde, hvor det ikke umiddelbart anbefales at føde hjemme. Det vil derfor altid være bedst at få en aftale med fødestedet og fødselslægerne, så der ikke opstår tvivl ved en eventuel overflytning.
Faktaboks
- I Danmark er der frit sygehusvalg, hvilket betyder at du i princippet selv kan vælge hvor du vil føde
- Du har ifølge Sundhedsloven ret til jordemoderhjælp ved hjemmefødsel
- Det er regionerne, der har ansvaret for at stille jordemødre og fødselslæger til rådighed - derfor varierer tilbuddene på tværs af regionerne
Et digitalt værktøj til fremtidens forældre
Hos Forældre og Fødsel har vi skabt Kend Dine Rettigheder – en digital vidensbank, der giver dig et klart og opdateret overblik over dine lovmæssige rettigheder, behandlingsmuligheder og støtteordninger i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.