
Kan jeg selv vælge at føde ved kejsersnit?
Du har ikke krav på at føde ved kejsersnit, hvis der ikke er en medicinsk begrundelse for kejsersnittet. Der er forskel på, hvordan de forskellige fødesteder forholder sig til dette. Men generelt er det således, at hvis du har et ønske om at føde ved kejsersnit, vil du blive tilbudt en samtale med en fødselslæge, hvor du får mulighed for at fremføre dit ønske og begrundelsen for det. Det vil endvidere være en del af samtalen at drøfte fordele og ulemper ved at føde ved kejsersnit og at føde vaginalt. Det kan også være en del af samtalen at aftale en individuel fødeplan, altså en plan for, hvordan fødslen kan foregå med hensyn til tid, smertestillende behandling og andre forhold, som har betydning for dig.
Hvis du efter denne samtale fastholder dit ønske om kejsersnit, og det ikke kan imødekommes på afdelingen, anbefales det, at du skal have tilbud om revurdering hos en anden fødselslæge, enten på afdelingen eller på en anden afdeling - det er en såkaldt second opinion.
Det fremgår af Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen, afsnit 11.3.2 Kejsersnit på mors ønske (maternal request).
Kan jeg føde vaginalt efter kejsersnit?
Hvis du tidligere har fået foretaget et kejsersnit, vil du i en ny graviditet få tilbud om en samtale med en fødselslæge med henblik på at drøfte fordele og ulemper ved vaginal fødsel og planlagt kejsersnit. Du skal bl.a. have information om en øget risiko for, at livmoderen kan briste ved en efterfølgende igangsættelse og fødsel samt konsekvenser for en efterfølgende graviditet.
Det anbefales ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen, at vaginal fødsel efter tidligere kejsersnit foregår på en obstetrisk afdeling.
Sundhedsstyrelsen fraråder endvidere, at vaginal fødsel efter tidligere kejsersnit foregår ved en hjemmefødsel.
- Du har dog ret til at føde hjemme uanset anbefalingerne og regionen er forpligtet til at yde jordemoderhjælp i hjemmet, i henhold til Sundhedslovens § 83.
"...Hvis du ønsker et kejsersnit uden en lægefaglig begrundelse har du mulighed for at få en samtale med en fødselslæge, hvor du kan drøfte fordele og ulemper, ved at føde vaginalt og ved planlagt kejsersnit."
- Du har mulighed for at få en second opinion fra en anden fødselslæge
🔍Læs mere
I Sundhedsstyrelsens anbefalinger, afsnit 11.3 Kejsersnit (sectio)
Faktaboks
- Du har ikke krav på at kunne føde ved kejsersnit
- Hvis du ønsker et kejsersnit uden en lægefaglig begrundelse har du mulighed for at få en samtale med en fødselslæge, hvor du kan drøfte fordele og ulemper, ved at føde vaginalt og ved planlagt kejsersnit
- Du har mulighed for at få en second opinion fra en anden fødselslæge
- Du skal have information om muligheder for gavnlige og skadelige virkninger ved et kejsersnit
- Det anbefales, at fødsel efter tidligere kejsersnit foregår på hospitalet
- Det frarådes, at fødsel efter tidligere kejsersnit foregår i hjemmet
Et digitalt værktøj til fremtidens forældre
Hos Forældre og Fødsel har vi skabt Kend Dine Rettigheder – en digital vidensbank, der giver dig et klart og opdateret overblik over dine lovmæssige rettigheder, behandlingsmuligheder og støtteordninger i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.