Natamning

20-09-2018

Skrevet af -

hejsa

Jeg har en søn på 11 mdr (12 mdr D.14/10-18) .  Vi har stort set fuldammet hele hans levetid, men de sidste par måneder (fra omkring 7-8mdr) er fastføde blevet en del af kosten. 

Om morgen får han bryst og efter hans første lur får han noget grød. Til eftermiddag får han lidt snack, rugbrød osv. Og aftensmaden består for det meste af forskellig slags mos med olivenolie osv.

Han bliver altid puttet med amning. Både formiddag eftermiddag og til sengetid. Og også om natten (Vi samsover) 

Han er begyndt på det sidste at Marathon amme ekstremt om natten! Det er virkelig heletiden. Sut og vand hjælper ikke som trøst / erstatning. Kun bryst. Og det er virkelig mange gange han vågner. Og jeg kan mærke at jeg synes det virkelig hårdt. Er der nogle grund til han gør det ??  Han er ikke startet institution endnu. Og indtagelse af fastføde funger også fint. 

Kære mor.

Det er rigtig hårdt at få afbrudt sin søvn op til flere gange om natten.

Omkring 11 måneders alderen starter et stort udviklingsspring. Det opleves som en øget uro, der varer 1-1½ mdr. Rent fysiologisk sker der en del biokemiske ting i hjernen på din baby. Din søns hjernebølger ændrer sig, hovedomfanget øges markant og hjernens forbrænding, glukosemetabolismen, stiger drastisk. En helt ny verden åbner sig for din dreng, og han begynder nu at få en større forståelse for, hvordan handlinger hænger sammen. Når jeg gør dette, så sker der sådan. Det afstedkommer også en voldsom udvikling i hans færdigheder, og det giver en masse uro i både krop og hjerne. Derfor har han ekstra behov for trygheden ved brystet, samt at få hjælp til at komme videre i søvnen. Og i og med at hjernens forbrænding stiger gevaldigt, så kan han også have brug for det ekstra at spise til natten. Sukkeret i modermælken er perfekt hjernebrændstof, det kræver meget lidt af kroppen at omsætte, og fedtet i modermælk består af en stor del omega-3, som er en af hjernens og nervesystemets vigtigste byggesten. Modermælk indeholder også søvnhormonet melatonin om natten, hvilket hjælper ham videre i søvnen. Så for ham at se er brystet alt i en: tryghed, hjælp til at komme videre i søvnen samt brændstof og byggesten til hjernen.
Selvom han spiser godt i løbet af dagen, så kan det være svært for ham at få nok til hele natten lige nu, fordi der sker så voldsomt meget udvikling, men du kan jo prøve, om det kan hjælpe med et ekstra tilskud af fiskeolie til ham samt en banan inden sengetid. Banan indeholder magnesium og et melatonin-lignende stof samt letomsættelige kulhydrater. Et bad med epsomsalt eller magnesiumflager inden sengetid kan give ro i kroppen, da magnesium optages godt igennem huden og hjælper mod fysisk uro. De dage i ikke giver bad kan du bruge magnesiumolie i stedet. Du kan købe det færdigt eller lave det selv. Opskriften er 2 dl demineraliseret vand og 1 dl magnesiumflager. Kog vandet op og hæld flagerne i det varme vand. Rør det rundt til flagerne er opløst og hæld det på en lille sprayflaske. En god massage af kroppen efter badet kan også give ro.

Derudover så kan der være behov for en ekstra kop morgenkaffe til mor samt chokolade og et klap på skulderen for det store arbejde, du gør. Nætterne kan være lange, men årene er korte. Det store arbejde, du gør nu for at møde din søns behov, kommer tifold igen senere i livet.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen
Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel