Høj fødselsvægt og amning

21-10-2023

Skrevet af Maida

Hej.

Nu lægger jeg mit spørgsmål under kategorien “Manglende mælk”, ikke fordi jeg oplever det, men fordi jeg er bange for at ende der.

Jeg har for en uge siden født mit 3. barn - en hurtig, vaginal fødsel på 3 timer, uden smertelindring. Min søn vejede 5035 gram når han blev født, hvilket var et chok for os forældre og for jordemoderen, der havde skønnet ham till 4000-4200 g.

Han ammede fra begge bryster allerede i de første timer på sygehuset og har siden da ammet så fint og vejer her en uge efter fødslen omkring 5025 gram.

Jeg har ammet vores to andre børn til de begge var omkring 2 års alderen, og vil ikke noget hellere end et langt ammeforløb igen.

Men med den høje fødselsvægt er jeg bange for at min mælk ikke kommer til at være nok for ham på et tidspunkt. Hvad kan jeg gøre for at sikre de bedste forudsætninger for en høj mælkeproduktion? Vi er hud-mod-hud flere timer dagligt, jeg ammer frit og vi sover sammen om natten, hvor jeg ligger ned og ammer.

Vh mor til 3

Kære mor til 3


Først engang stort tillykke med dit tredje barn! Dejligt at du har fået amningen, så godt op og køre allerede.


Du gør det helt rigtige: Prioriterer hud mod hud og samsovning fremmer også amningen. Jeg vil ikke bekymre mig, hvis jeg var dig. Så længe du giver din dreng fri adgang til brystet, skal han nok melde sig! Og vi er så viseligt indrettet, at det mælk, barnet tømmer ud af brystet, gendanner sig. På den måde justerer de selv mængden af mælken. Og tro mig, sunde og raske børn skal nok melde sig, når de er sultne.


Din dreng vil også få perioder, hvor han melder sig hyppigere, end han plejer, netop fordi han arbejder på at sætte produktionen op. Så lader du ham bare sutte alt det han vil. Vær også gerne opmærksom på at bruge de ammestillinger, som fungerer bedst for jer. Altså stillinger der er behagelige for både dig og ham. Med andre ord; det må ikke gøre ondt.


I forhold til din bekymring om at have mælk nok til et 5 kilos barn, så har du jo før brødfødet så store børn i dine tidligere ammeperioden. Det var godt nok lidt længere henne i ammeforløbet, men det gør ikke noget forskel. Dine bryster producerer det, der bliver efterspurgt. En mor kan for den sags skyld også brødføde både tvillinger og trillinger uden at skulle supplere!!


Held og lykke med amningen denne gang også.


Venlig hilsen

Karen, IBCLC og ammerådgiver.