Tvivl om tegn på sult

15-08-2019

Skrevet af -

Hej. Jeg har et spørgsmål i forbindelse med amning, som jeg håber, i kan hjælpe med. 

 

Min søn er 8 uger gammel. Min kæreste og jeg har svært ved at finde vores søns tegn på sult. Nogle gange vil han spise med halvanden times mellemrum og andre gange kan der gå op mod 4-5 timer. Fælles for amningerne er, at de starter med gråd, men når han starter med at græde, starter vi ofte med at forsøge at trøste ham ved fx at tage ham op, give sutten, se om der er en bøvs på tværs eller lignede. Først når vi har forsøgt disse ting og de ikke virker, tilbydes brystet. Det er dog rigtig hårdt at amningerne starter med gråd, så har i nogle råd til, hvordan vi kan gøre det anderledes? Eller er det den rette tilgang vi har?

Indtil nu har han ikke haft tegn på sult såsom at sutte på fingrene. 

 

Det skal siges at han trives, tager på og vokser godt :)

Kære forældre.
Tillykke med jeres lille søn. Det er så frustrerende, når man har svært ved at tyde, hvad det er, baby vil.

Det er helt normalt, at tiden mellem amninger kan variere meget. Så længe han får det, han skal henover døgnet, så er det ikke så vigtigt, hvor lang tid, der går imellem.

At sutte på fingrene er et middel til sent tegn på sult.
De tidligste tegn er:
-Slikke på læberne, lave smaskelyde, åbne og lukke munden.

-Sutte på alt, der kommer i nærheden af munden.

-Dreje hovedet og søge efter brystvorten.

Herefter kommer at sutte på hænderne.
Kellymom har et rigtig fint skema over tegnene på sult, som i kan se her:
https://kellymom.com/bf/normal/hunger-cues/

 

Hvad med at tilbyde brystet som det allerførste, når han græder?
Jeg tænker også, at du med fordel bare kan lægge ham til uden at han nødvendigvis har vist meget tydelige tegn på sult. Hvis han ikke har lyst, så lader han bare være med at tage fat, og så kan babsen bare pakkes væk igen. Jeg tænker, at han så småt begynder at have lidt rytme i fht. spisning og søvn, og ellers prøv at lægge mærke til, om der begynder at komme lidt rytme. Hvis du finder ud af, at han f.eks. ofte er sulten ved 10-tiden, så læg ham til deromkring uden at han nødvendigvis har givet tydeligt tegn til at være sulten. Afviser han, så prøv igen et kvarter til en halv time senere, med mindre han pludselig giver tydeligt tegn.

Prøv også at lytte til din egen fornemmelse og intuition i stedet for kun at kigge efter tegn. Mor-intuitionen kan altså nogle ting, som alverdens bøger og eksperter ikke kan gøre efter. Men det kan tage lidt tid at lære at lytte til og stole på sin intuition.

 

Jeg håber, at ovenstående kan være en hjælp for jer. Ellers er i også velkomne til at kontakte en af vores ammerådgivere på telefonlisten.

 

De bedste hilsner,
Camilla M. Olsen, Ammevejleder ved Forældre og Fødsel