Amningen er ikke sjov mere

13-09-2018

Skrevet af Camilla

Hej. 

Min datter er 6 uger i dag og jeg prøver at fuldamme. Hun har taget 1 kilo på til 5 ugers undersøgelse og fik at vide at hun ser fin ud. Men jeg føler amningen har været en kamp fra start af. Hun vil spise konstant og har den sidste uges tid, været utrilfreds efter lidt tid og kastet rundt med hovedet og kroppen. Hun vil have mad fra begge bryster og det er hele tiden. Sover højst 2 timer og det gælder kun 1 gang om dagen og 1 gang om natten. Jeg har prøvet laid back, ligge på siden og den klassiske stilling. Synes det ligner hun gaber godt nok om brystet men har aldrig helt fået set på det da hospitalet syntes det så fint ud og samme syntes sundhedsplejersken. Kan jeg gøre noget forkert mht min mad eller? Jeg må indrømme at jeg prøver at spise og drikke, men det kan godt ende med kun 3 måltider om dagen og væske er alt fra vand til sodavand. Drikker ikke kaffe. Ved ikke om i kan hjælpe på nogen måder når det er på skrift, men jeg holder ikke rigtig til at amme hver time og føle hun slet ikke bliver mæt nok. 

 

Venlig hilsen 

Camilla 

Kære Camilla.

Jeg kan godt forstå, at du begynder at føle dig lidt slidt, det er vanvittig hårdt ikke at få sin nattesøvn.
Du er selv inde på noget af det, jeg også tænker:

 

  • ·         Noget med sutteteknikken.
  • ·         Hun malker ikke brystet godt nok.
  • ·         Det er svært at hjælpe med teknikken på skrift. Men jeg vil gøre mit bedste for at give dig noget, du kan arbejde med alligevel.

 

 

 

Man kan ikke se udefra alene, om sutteteknikken er god. Der er flere faktorer, der skal kigges på. Det er endda ikke altid, at mor får sår på brystvorterne af en halvdårlig sutteteknik. Men ofte vil man kunne se, at brystvorten er en anelse fladtrykt og at baby har suttevabel på læberne, fordi baby prøver at holde fast i brystvorten ved at presse den op mod ganen og holde fast med læberne. Det betyder også, at brystet ikke malkes optimalt, da tungen ikke arbejder rigtigt, og mælkegangene bliver trykket lidt sammen. Baby kompenserer for den dårlige teknik ved at amme ofte i stedet, og man kan opleve, at baby hurtigt bliver frustreret, når det første nedløb er aftaget, og der skal til at arbejdes mere for mælken. Denne video illustrerer problemet rigtig godt: https://www.youtube.com/watch?v=y--syZR0u1E&index=2&list=PLwUkt8Y8pbNc6qrLQVJPhcPTB5aN1alOs&t=70s .
Jeg tænker, at du kunne have gavn af at få en konsultation ved en uddannet ammerådgiver, så i kan få noget hands-on hjælp, og ammerådgiveren vil kunne hjælpe med at vurdere, om der kan være tale om et stramt tungebånd. Du kan måske også selv få en idé om, om det kan være det, ved at kigge denne symptomliste igennem: http://www.stramttungebaand.dk/symptomer/ .
Det kan også være, hun har nogle spændinger, der hindrer kæbe og tunge i at arbejde korrekt. Det kan løsnes hos osteopat, kraniosakral terapeut eller kiropraktor. Husk at gå efter en, der er uddannet i at behandle babyer.

Indtil i kan få noget mere hjælp udefra, så kan du hjælpe din pige til at få mere mælk pr amning ved at lave brystkompressioner, så snart det første nedløb stilner lidt af. Det vil også være med til at beskytte din produktion, så den ikke falder som følge at den suboptimale sutteteknik, hvor lillepigen ikke får malket brystet ordentligt. Her er en video, der viser, hvordan du laver brystkompressioner: https://www.youtube.com/watch?v=wBrLYhABUlM&index=6&list=PLwUkt8Y8pbNc6qrLQVJPhcPTB5aN1alOs&t=71s . I videoen er det for at forebygge, at baby falder i søvn ved brystet, men det kan også virke ved babyer, der bliver frustrerede ved brystet.

Fødevarer går i mælken, og oftest er det komælk, der giver problemer, men så tænker jeg umiddelbart, at jeres problemer ville være meget anderledes, og der ville være nogle helt andre symptomer.

Det er naturligvis vigtigt, at du får noget at spise, så du også får noget energi og overskud. Er der mulighed for, at din partner kan smøre noget mad eller lave en snackkurv til dig om morgenen inden arbejde, så du har noget nemt at gå og spise af i løbet af dagen? Og også sørger for, at der er indkøbt drikkevarer, der står let tilgængelige. Hvad du drikker er ikke så vigtigt i fh.t. baby, så længe det naturligvis ikke er alkohol eller store mængder koffeinholdige drikkevarer, det er mere i fh.t. dit velvære og din sundhed, at sodavand kan være et problem. Men hvis det er det, der gør, at du får væske lige nu, så er det sådan det er. Måske du kan supplere med noget juice, da det jo også indeholder gode ting fra frugten.

I fh.t. næringsindholdet i din mælk, så er det meget stabilt, næsten uanset hvor dårlig kost du spiser. Mor skal være meget fejlernæret eller underernæret, hvis det skal give problemer med mælkens indhold af næringsstoffer. For lidt væske kan til gengæld have noget at sige for mælkemængden.

Du skriver ikke noget om dette, men jeg vil lige nævne, at diabetes, overvægt, PCOS og andre stofskiftesygdomme også kan give lav mælkeproduktion, hvis det ikke er sutteteknikken, det er galt med. Det kan dog rettes ved at sygdommene er velregulerede via kost og medicin.

Jeg håber dette kan give dig nogle værktøjer til at få amningen på rette spor, så du også kan nyde din barsel og din baby. Jeg krydser fingre for jer.

De kærligste hilsner,

Camilla M. Olsen
Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel