Amning og silent refluks

15-09-2018

Skrevet af Refluksmor

Jeg håber virkelig nogen her inden kan hjælpe. 
Min søn på 4 uger, har højt sandsynlighed silent refluks. Jeg vil afprøve johannesbrødsmel, men! Det skal gives i flaske og med 200ml vand/mme. Jeg kan ikke pumpe så meget ud, hvad gør jeg så? 
Jeg vil allerhelst amme !! Som i virkelig! Men hvordan skal jeg kunne blande og lave med mælk i 200 ml når jeg knap nok kan pumpe 30 ml ud. 
Og hvor mange gange skal det gives? For kan jo umulig give det hver gang han skal ammes?? Som de der giver flaske gør. 
Jeg er lidt råvildt. Da jeg allerhelst ikke vil give medicin når han er så lille. Og især ikke når der har så mange bivirkninger. 
Pt Har jeg skåret mælk fra. Dog spiser jeg stadig pasta og har 3 gange spist rugbrød og lidt flere gange brød. Men smør, mælk, yoghurt mm er væk. 
 Jeg kan nok godt skære mere væk, men ellers skal jeg lave almindelig mad til familien og køre på - bulgur/ris, kød og grønt? 
Lillebror er 4999 gr Og 60 lang. Han vil rigtig gerne babs og slet ikke sut! Han bliver desværre også sur når han egentlig bare vil babse men der kommer mælk. 
Vi har hævet hovedgærdet og liften. Jeg ammer ham gerne oppe, så han ikke ligger helt ned. Bøvser af og han har fine bleer. 
Jeg tyr til hjælp! 
Og vil så gerne få ham ud af de opstød han får og det mælk der køre i halsen som han græder af. 

Kære refluksmor.

Det er så hårdt og hjerteskærende, når vores børn har ondt.

Refluks er rigtig frustrerende, og der er så mange ting, der kan være årsagen. Der er imidlertid også mange ting man kan prøve, for at hjælpe de små.

Mælkefri diæt til mor, hvis barnet fuldammes, hvilket du jo er i gang med. Husk dog alt den skjulte mælk i færdigforarbejde fødevarer. Der er en facebookgruppe, der hedder mødre på mælkefri kost, hvor du kan få hjælp og støtte.

Undersøgelse for stramt tungebånd, både ATT og PTT og evt. klip. Et stramt tungebånd kan give masser af problemer med refluks. Der er en dansk forening for stramt tungebånd: stramttungebaand.dk. De har også en facebook-side, der hedder dansk støttegruppe for stramt tungebånd. Her kan du få hjælp til at få vurderet tungebåndet, samt få hjælp til at finde fagfolk, der ved tilstrækkeligt om det.

Kropsbehandling hos Osteopat, kraniosakralterapeut, kiropraktor eller zoneterapeut.

Mælkesyrebakterier til baby kan også lindre refluks. NDS panda og Udos Choice infant kan bruges til spædbørn.

Derudover kan man bruge epsomsalt i badevandet, da det har en beroligende og muskelafslappende effekt. Det kan derfor hjælpe lidt på søvnen.

Nogle har også gavn af homøopatiske lægemidler.

En vikle eller bæresele er guld værd, da baby kan sidde op hos mor eller far og få sin lur. Det er beroligende og smertelindrende, baby bliver holdt oprejst og man kan alligevel have hænderne fri og komme omkring.

En slyngevugge kan give barnet lidt ro til at få sovet.

Hvis man ammer og skal bruge Johannesbrødkernemel (JBKM) så behøver du ikke blande det op i så meget modermælk, hvis du amme efterfølgende. Her er, hvad andre mødre har gjort:
Malket 100ml ud og blandet en halv tsk pulver i og stillet på køl. Giver en kvart til en halv tsk inden hver amning.

Man kan også koge 200ml vand og putte 2g JBKM i, så blandingen bliver ekstra tyk, og herefter stille den på køl. Inden amning kan du tage 10ml og fortynde med 10ml modermælk og så give det til baby først.
Da det er et kosttilskud, så er der ikke nogen præcise retningslinjer for, hvordan og hvor meget, så de ovenstående mængder er ikke med udgangspunkt i, at det har effekt for alle. Måske du skal bruge lidt mere, måske lidt mindre. Det er heller ikke nødvendigt for alle at give det til hvert måltid, og der er desværre ikke andet at gøre end at prøve sig frem.
Vær opmærksom på, at JBKM kan give forstoppelse eller diaré.

Man kan også få et fortykningsmiddel, der hedder nutilis, det er nemmere at opløse.

Af håndkøbspræparater, så kan Gaviscon eller silicagel afprøves i samråd med jeres læge. Vær dog opmærksom på, at Gaviscon indeholder aluminium, hvis i gerne vil undgå det.

Med hensyn til udmalkning, så er det noget, man kan træne op. Det er ikke lige nemt for alle. For mange virker det bedst, hvis de malker ud om morgenen på det ene bryst, mens baby ammer på det andet bryst. Sørg for at sidde godt, at du ikke fryser og ikke stresser. Du kan også malke ud flere gange henover dagen og så hælde det sammen, du malker ud. Sørg dog for, at mælken har samme temperatur, inden det blandes. På den måde kan du malke ud dagen før, så du har til dagen efter. Brystkompressioner mens du malker ud kan også øge output.

Kender du foreningen for forældre til refluksbørn? Du vil helt sikkert kunne finde yderligere hjælp og opbakning på foreningens hjemmeside og i deres facebook-gruppe.

Jeg håber, du finder brugbare redskaber i ovenstående, så jeres lille baby kan få lidt ro og resten af familien ligeledes.

Kærlig hilsen

Camilla M. Olsen
Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel