Ammer fra begge bryster

11-05-2018

Skrevet af Tina

Hej. Jeg har en lille datter på 2 mdr. Idag som spiser fra begge bryster hver gang. Jeg er helt sikker på at begge bryster bliver tømt, da hun bliver lagt til flere gange indtil jeg skifter til næste bryst. Samtidig vil hun gerne amme hele tiden. Som i HELE tiden! Der kan sagtens kun gå en halv time flere gange på en dag til hun vil amme igen. Det har stort set været sådan med hende fra dag 1. Så mit spørgsmål er om hun får nok mælk eller måske overspiser? Hun tager fint på. 

Mvh

Tina 

 Kære Tina.

 

Det er helt normalt i de første uger, at baby vil amme meget hyppigt, da amning er meget mere end mad, det er også tryghed, selvregulering, temperaturregulering, nærhed og i det hele taget alt hvad der er godt for dem i denne verden.

Du beskriver, at du lægger hende til samme bryst flere gange, før du skifter til det andet. Den måde at amme på kaldes blokamning og bruges til at nedsætte mælkeproduktionen, hvis man døjer med overproduktion. Jeg vil derfor anbefale, at du skifter bryst ved hver amning for at få produktionen op igen, da det kan være derfor hun melder sig så hyppigt. Det med tynd og fed mælk skal du ikke tænke for meget over, din krop skal nok tilpasse det til din babys ammemønster. Og jo oftere et bryst ammes fra, jo mere ensartet er fedtindholdet i løbet af amningen.
For at hjælpe din datter med at få mere mælk pr amning, så kan du bruge brystkompressioner, når du ammer. Du lader hende tage nedløbet, og når der bliver længere imellem at hun synker, så kan du klemme brystet med hele hånden, så du hjælper til at presse mælken ud af mælkegangene. Du får lige en video med teknikken:
https://www.youtube.com/watch?v=icEZcErKooY&index=2&list=PLb4X2FNPtawslqXqH61bHuNuvSa4w4iJn&t=0s

Det er dog normalt, at babyer kan have såkaldte klyngeamninger i løbet af en dag, altså hvor de melder sig mange gange indenfor få timer for at spise. Det ses typisk om aftenen, men nogle babyer gør det i løbet af dagen. Det vil ikke nødvendigvis ændre sig før lidt senere i ammeforløbet. Det kan være ved alt mellem 4 og 12 måneder.

Ammebørn spiser normalvis hyppigere end flaskebørn, da modermælk er hurtigere fordøjet end modermælkserstatning. En gennemsnitligt ammemønster er amning i gennemsnit hver 90. -120. minutter, men hvor lang tid, der går imellem og hvor hyppigt man ammer hænger også sammen med brystets lagerkapacitet (Det har ikke noget med størrelsen på brystet at gøre, man kan ikke umiddelbart se, hvor meget lagerkapacitet, et bryst har) og hvor meget baby spiser på et døgn (fra de er 1-6 måneder spiser baby den samme mængde modermælk pr døgn, det kan dog variere fra 600-1200ml babyer imellem). Så har du lille lagerkapacitet og en baby, der spiser over 1L pr døgn, så skal der hyppigere amninger til, end hvis du har stor lagerkapacitet og et barn, der kun spiser 600-700ml pr døgn. Derudover kan man også opleve hyppige amninger i forbindelse med, at baby tanker op til et længere søvnstræk.

Det er ikke sandsynligt, at hun overspiser, det er typisk noget man kan se ved flaskebørn, da mælken kommer meget hurtigt fra flasken, og de ikke altid når at mærke, hvornår de er mætte. Ved ammebørn skal de arbejde mere for mælken, og der er naturlige pauser mellem nedløbene under en amning, hvor baby kan nå at mærke, om han eller hun er mæt. Så derfor er det sjældent et problem ved ammebørn.

Hvis din datter tager fint på, så får hun i hvert fald den mælk, hun skal have, og det er jo en god rettesnor, når man også samtidig kigger på de øvrige trivselstegn: Gode, vågne perioder med god kontakt, glad og tilfreds det meste af tiden og de våde og beskidte bleer, der skal være.

Jeg håber, at du kan bruge noget af ovenstående, ellers skal du være velkommen til at skrive igen eller ringe til en af rådgiverne på telefonlisten.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel