Ineffektive og meget lange amninger

15-06-2019

Skrevet af Beea

Hej

Min søn på 5 uger tager ikke nok på i vægt. 

Problemet er at vi er inde i en ond cirkel hvor han sutter hele tiden men meget ineffektivt. Han “hyggesutter”, og får kun lige nok mælk til at han ikke er sulten, men når han tages fra er han sulten efter 5-10 minutter igen. Min mælkeproduktion halter fordi han aldrig får tømt mine bryster ordentligt.

Når han endelig bliver træt og får sovet nogle timer, og jeg også får hvilet, så spiser han grådigt og sutter godt til og det er tydeligt at han er blevet rigtig sulten. Men han sutter kun i måske 5 minutter på hvert bryst mens mælken løber hurtigt, og når det begynder at løbe langsommere går han over til det sædvanlige ineffektive “hyggesutning”, fordi han nu ikke er meget sulten længere. Det føles også som om mælken ikke løber så godt efter kort tid, nok fordi mine bryster slet ikke “kickstartet” rigtigt, så jeg har ikke nok mælk.

Amningerne kan tage meget lang tid, op til flere timer. Om natten sover han 2-3 timer, og så skal han ammes i omkring 2 timer før han kan sove igen.

Hvordan kan vi komme ud af denne onde cirkel?

Med venlig hilsen

Beea

Kære Beea.

 

Tillykke med din lille søn.

Det lyder til, at i har haft en vanskelig start.

Min første tanke er umiddelbart, at der er noget med sutteteknikken, der skal rettes og optimeres.

Du skal først og fremmest sikre dig, at han har godt fat ved brystet, at han gaber højt op og får masser af brystvæv ind i munden, så brystet kan malkes effektivt.

Du får lige et par videoer her, hvor du kan se, hvordan baby kommer godt på brystet:
Deep latch:
https://www.youtube.com/watch?v=7FJuBn2bgNk&list=PLb4X2FNPtawt0HEX-fNtrZycmlNauv65e&index=5&t=23s

En uddybende forklaring på, hvorfor baby skal have masser af brystvæv i munden:
https://www.youtube.com/watch?v=y--syZR0u1E&t=102s


Derudover kan du lave brystkompressioner, når det første nedløb er aftaget, det kan også give ham noget ekstra mælk, som ikke skal arbejdes så hårdt for, og det hjælper til at holde baby vågen og aktiv ved brystet, og det booster din mælkeproduktion:

https://www.youtube.com/watch?v=wBrLYhABUlM

 

Det kan også være en rigtig god idé, at I prøver at starte forfra og går i ammehi:

For at vække hans sutteinstinkter, skal I tage ammeferie i sengen eller sofaen, hvor i er så meget hud mod hud som muligt, lad brysterne være frit tilgængelige og lig i laid back ammestilling, hvor han selv får mulighed for at hapse sig på. Det er rigtig vigtigt, at du her er tålmodig og ikke forcerer processen. Det er alfa og omega, at hans teknik er korrekt for at stimulere brystet nok og for at han i sidste ende vil kunne blive mæt ved dit bryst. ( https://www.youtube.com/watch?v=y--syZR0u1E&index=2&list=PLwUkt8Y8pbNc6qrLQVJPhcPTB5aN1alOs&t=0s )
Det er vigtigt, at I har ro til dette, så ingen gæster eller ture ud af huset. Sørg for at have mad, drikke og snacks indenfor rækkevidde, og gør det til en hyggestund for jer begge.

Det kan også være værd at øve liggende amning, altså hvor du og din søn ligger på siden, mave mod mave og i begge to har støtte til ryggen, så i kan ligge og slappe af. Det er guld værd til amning om natten, da du så også kan få noget hvile. Øv jer om dagen, hvor I ikke er alt for trætte, og hvor der er lys, så du kan se, hvad du laver. Det kan også være alletiders til middagslur, som i kan tage sammen på denne måde. Hvis du er bekymret for at sove sammen med ham, så kan du evt. læse mere om breastsleeping på denne hjemmeside:
https://cosleeping.nd.edu/

Breastsleeping er også rigtig godt for mælkeproduktionen.

 

Til sidst er det vigtigt at huske, at trivslen ikke må vurderes ud fra vægten alene. Det er også vigtigt at kigge på:

Om der er de bleer, der skal være (5-6 våde bleer i døgnet. Han er nu så gammel, er der ikke behøver være beskidte bleer hver dag).

Er der gode vågne perioder med god kontakt?

Melder han sig selv til måltiderne?
Trives og udvikler han sig ellers, som han skal?

Vokser han i længden?

 

Hvad det helt konkrete problem med sutteteknikken er, kan jeg ikke fortælle dig, da jeg ikke har set jeres amning, men du kan i hvert fald afprøve ovenstående, som hjælper de fleste. Hvis de ikke hjælper for jer, så kan det være, I skal overveje at få en privat ammerådgiver ud, som kan observere jeres amning og give jer hands-on hjælp.

Du er også meget velkommen til at ringe til en af vores ammerådgivere på telefonlisten, hvis du har brug for yderligere sparring.

 

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel