Amning og ønsket om ny graviditet

28-07-2019

Skrevet af Amme-mor

Hej,

Jeg ammer min datter på snart 13 måneder - hun ammer mange gange dagligt og 1-2 gange om natten. Hun er i vuggestue ca 12 timer ugentligt fordelt på 4 dage og 3 dage om ugen er jeg på arbejde (disse dage er det hendes far eller bedsteforældre som henter hende) det virker som om hun har ekstra brug for amningen nu hvor hun skal undvære mig. 

Sagen er den at jeg rigtig gerne vil fortsætte med at amme min datter i hvert fald til hun fylder 1,5 år men at jeg også meget gerne vil blive gravid igen inden alt for længe. Jeg har endnu ikke haft ægløsning/menstruation siden jeg blev gravid med min datter og jeg kan forstå at det formentlig skyldes at jeg stadig ammer.

Jeg er 34 år gammel og kan derfor ikke vente alt for længe hvis jeg vil være sikker på at kunne blive gravid igen.

Jeg synes det er et meget svært dilemma om jeg skal stoppe amningen (hvilket formentlig vil blive et mareridt) i håbet om en ny graviditet?

Er der evt noget jeg kan gøre for at booste min cyklus til at komme igang igen uden jeg behøver stoppe amningen?

På forhånd tusind tak!

Mvh

Amme-mor

Kære Amme-mor.

 

Sikke en heldig kartoffel din datter er. Sådan et dejligt netværk.

Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde hvor lidt amning, der skal til, før cyklus kommer tilbage.
Det handler bl.a. om, at niveauet af prolaktin skal falde så meget, at østrogenen kan stige igen. For mange kvinder er det nok med en ammefri periode på 6-8 timer pr døgn. Hvis du ikke allerede har det, så kunne du prøve det i første omgang. Hvis det ikke er nok, så prøv at øge antallet af ammefri timer.
Det kan også være en god idé at sørge for, at du er dækket ind på vitaminer og mineraler, for en sund og varieret kost med mange grøntsager, samt at du undgår at være stresset. For én ting er hormonniveauerne. Hvis din krop heller ikke mener, at den er klar til at bære et barn igen, så kan det også lave rod med cyklus.
Mange har også gavn af zoneterapi og akupunktur til at hjælpe cyklus på vej, så det kunne du også overveje.
I sjældne tilfælde er det nødvendigt med et totalt ammeophør før cyklus kommer tilbage, men jeg tænker, at du med fordel kan afprøve ovenstående forslag først.
Jeg ønsker jer alt mulig held og lykke med projekt baby.

De bedste hilsner,
Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel