Buttet baby, fast føde og amning

30-08-2018

Skrevet af Anne

Min søn er 9,5 mdr (korrigeret alder 8,5).

 

Han havde en svær start på livet med indlæggelse i næsten 4 uger efter fødslen (blevet taget ved akut kejsersnit 4 uger før termin. Det tog lang tid at få etableret amningen, men de lykkedes til sidst, og efter vi kom hjem havde vi hyppige besøg af SP i starten for at kontrollere at han tog nok på. Det gjorde han heldigvis, og han kom hurtigt til at ligge lidt over gennemsnittet vægtmæssigt. Han startede på fast føde da han var 6 mdr, men vi er gået langsomt frem med grød, mos osv. 

Nu har vi haft besøg af en ny sp, da vores egen er syg, og den nye er bekymret over hans vægt og foreslog at jeg fjerner fedtstof fra grød og mos og nedtrapper amningen mhp ammestop snart. Hun mente også jeg skal fravænne ham amning om dagen senest inden han stater i institution (ca 1/11). Jeg mener at have hørt at det ikke er nødvendigt at “træne” til institution på den måde, men hun synes andet vil være synd hvis der sker flere nye ting på en gang (dvs opstart i institution samtidig med at han ikke ammes længere om dagen) 

 

Hun siger at med den alder han har nu burde han kun ammes 3 gange i døgnet (han får meget mere end det, da jeg som regel giver ham når han efterspørger).

Hun konstaterede dog også at han er en meget glad og aktiv dreng, der motorisk ikke er hæmmet af sin vægt, og han er jo stort set i bevægelse hele tiden (kravler og står) når han er vågen. 

 

Han har næsten altid været buttet, men hans vægt i forhold til højde er faktisk steget efter han er begyndt at kravle, hvor man jo ellers skulle tro den ville være faldet lidt. 

 

Han vejer 12,12 kg og måler 77 cm

 

Han får som regel tilbudt grød om morgenen, lidt rugbrød m. pålæg samt grøntsager til frokost og det samme som jeg spiser til aften. Derudover får han tilbudt lidt frugt og/eller brød/grød/frugtmos formiddag og/eller eftermiddag. Han drikker vand til måltiderne. 

 

Han efterspørger gerne mælk ca 3 gange i løbet af dagen og så når han puttes til aften og igen sen aften. Derudover 1-2 gange om natten og nogle gange tidlig morgen. Det svinger rigtig meget hvor meget fast føde han vil have. Sp mente at han skal have meget mindre mælk og meget mere “rigtig”mad. I det hele taget fik hun mig til at føle mig helt forkert over at jeg ikke planlægger ammestop foreløbigt. 

 

Jeg vil gerne fortsætte amning i lang tid endnu. Har I en ide til hvad jeg kan gøre for at undgå at min søn bliver endnu mere tyk? Jeg hælder selv til at droppe fedtstof (og evt  også frugtmos) i grøden og ellers passe på med færdigmad/grød som jo indeholder fedt og sukker. Derudover overvejer jeg at gå over til BLW metoden. 

 

Men skal jeg også nedsætte antallet af amninger?

 

Mvh

Anne 

Kære Anne.

Jeg kan godt forstå, at du bliver usikker med så modsatrettede meldinger.

Jeg vil først og fremmest slå fast, at man IKKE kan tale om overvægt hos børn i så ung en alder. Det er først henne omkring 2-3 års alderen, man begynder at kigge på deres vægt. Og selvfølgelig i de sjældne, ekstreme tilfælde, men det er vi jo slet ikke ude i her. Særligt ved ammebørn kan man slet ikke tale om overvægt så tidligt, og uagtet deres vægt i det første leveår, så vil ammebørns vægtkurve flade mere ud en flaskebørns hen mod 2. leveår, og de ender med i gennemsnit at være lidt slankere, også selvom de har været nogle små michelinbabyer.
Derudover bør man ikke sætte babyer og små børn på slankekur uden at være i tæt dialog med børnelæge og diætist. Sunde fedtstoffer er så uendelig vigtigt for de små, både det fra modermælken, hvor de får store mængder EPA og DHA (omega-3 fedtsyrer), som er helt essentielt for hjernen og nervesystemet, samt de gode fedtstoffer, du putter i maden. Desuden er sukkeret i modermælk særligt designet til at være et fortrinligt brændstof for hjernen, som jo virkelig kræver noget energi med alt det nye, der skal læres, og al den udvikling, de små gennemgår.
Sukker i kosten skal man selvfølgelig altid være obs på, og det er der en del af i færdiggrød, men det lader det også til, at du er.

BLW er en rigtig god måde at lære børn at spise på, og hvis du ikke har mod på det fulde koncept, så kan du jo lade dig inspirere af det. Det er altid en rigtig god ting at lade barnet selv sidde med maden, mærke og opleve det, lege med det og selv putte det i munden. Det er super god træning for deres sanser og motorik, og når de selv styrer måltidet, lærer de også bedre at mærke efter, hvornår de er mætte. Ved BLW er filosofien desuden at ”food before one is just for fun”, og modermælk skal fylde det meste i barnets første leveår. Den britiske og canadiske sundhedsstyrelse anbefaler en tilgang til overgangskost, der er meget lig BLW.

Mor og amning hænger sammen, og det ved børnene godt. Langt de fleste børn kan sagtens finde ud af, at når mor ikke er der, så er der heller ikke babs, og de savner det egentlig heller ikke, før de faktisk ser deres mor igen. Så kan det til gengæld godt være, at i ikke kan forlade institutionen, før i lige har haft en ammestund. Men det sker der absolut heller ikke noget ved. Jeg tænker ikke, det er værd at risikere et uønsket ammestop eller en masse gråd og frustration for noget, der ikke er et problem for jer, og måske heller aldrig bliver det. Babyer skal i det hele taget ikke trænes og lære, de skal bare være.

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning til minimum 1 år og gerne længere. WHO anbefaler amning i minimum 2 år og gerne længere også for i-landene. Sundhedsstyrelsens anbefaling om kun 1 år er udelukkende kulturelt baseret, og ikke ud fra hvad der er sundt for mor og barn. Der er adskillige studier, der viser, at det kun er gavn at fortsætte amningen efter barnets første år, både for den fysiske, psykiske og kognitive udvikling. Og mor har også en lang række fysiske og psykiske fordele ved at fortsætte amningen i længere tid.

I forhold til sundhedsplejerskens vejledning, så kan du udfylde en UTH (utilsigtet hændelse). Dette er et arbejdsredskab for sundhedsfaglige og ikke en klage over en person. Den bruges til at belyse, hvor der er problemer, så man kan tage hånd om det ved at tildele mere tid, efteruddannelse eller lign. Din sundhedsplejerskes leder er forpligtet til at handle på det, så den bliver ikke bare lagt hen i en bunke. Du kan udfylde en UTH her: https://stps.dk/da/rapporter-en-utilsigtet-haendelse/

Jeg håber du finder brugbare svar i ovenstående, ellers er du velkommen til at skrive igen eller ringe til en af rådgiverne på telefonlisten.

Jeg ønsker jer en god ammerejse i mange måneder frem endnu.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen
Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel