Kan mælk i graviditeten udnyttes til ammesucces

04-07-2018

Skrevet af Line

Kære forældre og fødsel,

Jeg er i dag i uge 37, snart uge 38, og vågnede med noget vådt ved mit venstre bryst (lå på venstre side). Der var også dråber af hvidt ved brystet, så jeg antager, at det er råmælk. Når jeg presser på begge bryster, kan jeg presse noget ud. 

Det er min anden graviditet, og jeg oplevede ikke dette ved min første. Jeg går ikke ud fra, at det er noget, jeg skal være bekymret for. 

Under min første graviditet havde jeg store problemer med at amme, og min mælk løb til meget sent. Men da dette ikke blev opdaget, kom vi hjem fra hospitalet med en lille baby, som dagen efter hjemkomst var helt mat, og vi røg derfor tilbage på hospitalet igen. Her var vi indlagt i 10 dage, hvor vores datter skulle ammes, have supplerende flaske osv. Mens min mælkeproduktion skulle stimuleres. Behøver jeg sige, det var hårdt. Dette vil vi naturligvis gerne undgå denne gang, og da jeg kan se, at jeg allerede nu producerer råmælk, vil jeg høre, om I ved, om jeg på nogen måde kan udnytte denne situation. Vores datter var 3780 g, da hun blev født, og det ser ud til ar vores søn er på vej derop også. Jeg er selv en lille pige med relativt små bryster, men ved ikke om det er størrelsen på brysterne, der har betydning. 

Da vi var indlagt sidst, og talte med en ammevejleder, fortalte hun, at mælken hos asiatiske kvinder ofte løber til senere, hvorfor jeg tænker, at hvis jeg nu kunne gøre noget i forhold til at lette amningen efter fødsel, så er det værd at prøve.

Med venlig hilsen

Line

Kære Line

 

Tak for dit udførlige brev.

 

Den største forandring af brysterne sker under graviditeten og for hver graviditet udvikler du flere mælkekirtler. Så meget naturligt kan du danne og lække mælk her i anden graviditet, selvom du ikke gjorde det i første graviditet.

 

Hæ hæ, at asiatiske kvinders mælk løber til senere - det har jeg dog aldrig hørt eller læst om ;-) Hvis det ikke er fordi, du er stærkt overvægtig, hvis du ikke bløder meget under fødslen eller har andre medicinske sygdomme, løber din mælk til lige så hurtigt som hos alle andre folkeslag og da især, hvis du lader den lille sutte, alt hvad han overhovedet kan overkomme de første dage.

 

Når du nu har en udfordrende ammeopstart med i bagagen, hvor den lille skulle have supplement, vil det da være en god idé at mælke lidt ud til den nye her i graviditeten, bare for at han kan få din mælk i stedet for, at du måske skal give ham erstatning.

 

Et udgangspunkt til udmalkning i graviditeten kan være 2-3 gange om dagen. Mælken er ret tyk og malkes nemmest ud i hånden (altså ingen malkemaskine). Du vil også nemmere kunne samme dråberne op, hvis du malker ud i hånden. 

 

Begynd med at stimulere nedløbsrefleksen ved at nulre brystvorterne blidt. Massér brysterne i små runde cirkler hele vejen rundt om brystet. Måden du presser mælken ud, er ved at holde tommelfingeren på den ene siden af brystvorten og de andre fingre på den anden side. Pres alle fingrene ind mod brystkassen inden du klemmer fingrene sammen og derved presser dråberne ud. Saml dråberne op med en ske eller endnu bedre med en lille sprøjte. Du kan putte sprøjte og mælk i fryseren, hvor den kan holde sig i op til et halv år (holder tre dage i køleskab). Husk at tage mælken med på sygehuset, hvis du skal føde på sygehus.

 

Og så til små og store bryster. Hvis en kvinde med små bryster malker ud et døgn og en kvinde med store bryster gør det samme, vil produktionen for begge kvinder være fuldstændig den samme!! Kvinder med store bryster har bare en større lagerkapacitet og ammer måske ikke helt så tit, som kvinder med små bryster. (Gælder ikke tubeformedde bryster, der sidder langt fra hinanden - hen kan man mistænke for lidt kirtelvæv).

 

Mit råd til dig - malk gerne ud i graviditeten, men lad det ikke stresse dig.

Sørg for at ligge hud mod hud med din lille søn så meget som muligt de første 14 dage. 

Fri adgang til brystet, han bestemmer selv, hvornår han vil sutte.

Ro på derhjemme, færrest mulig barselsbesøg og god aflastning for hele familien fra netværket. 

 

 

Venlig hilsen

Karen Bøhrnsen

Jordemoder, IBCLC og ammerådgiver