Ammeafvænning

13-02-2019

Skrevet af Stine

Kære Brevkasse. 

 

Jeg er ked af det og frustreret lige nu. Jeg har en datter på 8,5 måned som jeg har fuldammet siden fødslen. Om dagen spiser hun rigtig godt og mange måltider f almindelig kost. Min udfordring er at vi gennem en periode på snart 3 måneder har ammet konstant gennem  natten, dvs i hvert fald en gang i timen, hvilket har resulteret  i at jeg snart ikke kan hænge sammen længere, har tabt mig og har det rigtig hårdt psykisk. Vi besluttede dog efter anbefaling af sundhedsplejerske at lave en ammeafvænning hvor far tager hende og jeg sover  i stuen. Det er noget i mig der slet ikke bryder mig om det og jeg kan slet ikke holde til at høre hendes gråd, far er rigtig god til at trøste hende og hun falder da også til ro, men jeg er bare så meget i tvivl om det er det rigtige at gøre. Jeg føler jeg svigter hende og at hun bare skal tilpasse sig vores behov. Far er uenig og tænker på mit velbefindende i forhold til at få noget søvn. Det er rigtig svært og jeg har brug for at vide at få noget sparring på det. 

Håber i kan hjælpe.

 

På forhånd tak.

 

Mvh Stine. 

Kære Stine.

Først skal du have et stort, virtuelt kram. Det er ikke sjovt at afvænne, når det er mere af nødvendighed end af lyst.

Den metode til afvænning, som du beskriver, vil jeg dog ikke anbefale, da det er en kold tyrker fra både mor og bryster. Det er voldsomt for så lille en baby pludselig at skulle undvære både mor og brysterne, som er hendes ultimative tryghed og primære omsorgsperson. Derudover giver det en ikke uvæsentlig risiko for, at du udvikler en brystbetændelse, når du så brat går fra mange, hyppige amninger til ingen amninger.

Der kan desuden være mange årsager til, at hun melder sig så ofte, og det er vigtigt, at være sikker på, at hun ikke har ondt eller andre gener, der gør, at hun har brug for de hyppige amninger som smertelindring og til at komme videre i søvnen. Alt efter hvordan graviditet og fødsel har været, samt barslen indtil nu, kan der også være nogle psykologiske eller emotionelle ting, der gør at hun har brug for den tætte kontakt med dig om natten. Hyppige opvågninger og amninger om natten kan skyldes så mange andre ting end sult, og for at vide, hvordan i skal gribe en afvænning om natten an, så er det vigtigt også at kigge på hele barnet og ikke kun hvor meget hun spiser.

Selvfølgelig kan du ikke holde ud til at høre på hendes gråd, det ligger dybt i vores biologi, at man skal få ondt i maven og reagere på den. Det er helt nødvendigt for at sikre babys overlevelse. 

Jeg tænker, at det kunne være godt at vende hele situationen med en ammerådgiver over telefonen, da der er brug for meget mere info end jeg lige har her, men jeg vil lige give lidt redskaber med på vejen, som i hvert fald ikke gør nogen skade at afprøve.

Det kan være en idé at få tjekket, at hun ikke har spændinger og låsninger nogen steder som generer, når hun skal sove. Her kan en kiropraktor, osteopat eller kraniosakralterapeut være en god hjælp.

Få evt. også tjekket ørerne, da amning smertelindrer og trygudligner ved væske på ørerne.

Overvej, om i har nogle ting i bagagen fra graviditet, fødsel eller barselstiden der gør, at hun har meget brug for din nærhed. Det kan være meget stress eller sygdom under graviditeten, en hård fødsel evt. med adskillelse i de første timer efter fødslen. Hård start på amning eller familielivet, der har givet stress og uro.

Du kan prøve at skrue op for amningerne i dagtimerne, og særligt kort inden sengetid. Måske det kan virke at tanke hende godt op med mor og mælk, inden hun skal sove.

Tank hende op på nærhed og tryghed i løbet af dagen ved at have hende i vikle eller bæresele, og lad hende gerne få en lur på dig. Hun er så stor, så hun sagtens kan sidde på ryggen af dig, og så kan du stadig lave noget, læse en bog, få noget mad eller andet.

Gå i seng samtidig med hende. Du skriver ikke, om hun evt. bliver puttet inden du går i seng, og om hun så tager et lidt længere stræk uden amninger, men det gør mange børn dog, så det kunne være værd at forsøge. Bare et par aftener om ugen.

Tag en lur når hun tager en lur om eftermiddagen et par gange om ugen.

Bananer indeholder et stof, der minder om melatonin, så lidt banan lige inden sengetid kan måske hjælpe. Evt. kan et natligt ammemåltid skiftes ud med et stykke banan.

Far kan stå op med hende i weekenden, så du kan sove et par timer ekstra om morgenen.

Derudover er det vigtigt at have in mente, at:

·         Mange oplever øget separationsangst mellem 6 og 12 måneder.

·         Brystmælk indeholder melatonin om natten, der hjælper baby med at blive i søvnen.

·         Babyer skifter søvncyklus ca. hver 50. minut, og derfor kan hun have brug for amning til at komme videre i søvnen i stedet for at vågne op.

·         Hun har stadig brug for, at mindst 50% af hendes kalorieindtag dækkes af modermælk frem til hun er 1 år, så kan det være, at hun prøver at kompensere for det om natten, hvis hun ikke ammer voldsomt meget om dagen?

Hun er så lille, så selvfølgelig er det primært hendes behov, der først og fremmest skal tilgodeses, MEN! For at vi som forældre kan gøre det, så skal vores basale behov for tryghed, mad og en acceptabel mængde søvn (som forældre til småbørn bliver det sjældent 8 timer uforstyrret kvalitetssøvn hver nat, men 4-5 timer i træk hver nat og så lidt afbrudt søvn de efterfølgende timer, kan også godt gå) også være dækket, så vi kan fungere som mennesker.

Din krop skal naturligvis også hjælpes på højkant igen, så det kan være, at en god vitaminpille, noget fiskeolie og en periode med noget ekstra energitæt, sund mad vil være en god idé til dig.

Jeg håber, at i finder noget, i kan bruge i ovenstående, og at i kan få fat i en ammerådgiver til en snak om, hvordan i kan gribe det an, når i får kigget på hele babyen og situationen.

De bedste hilsner fra

Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel