Hjælp til opstart

15-12-2018

Skrevet af -

Hej

Jeg har brug nogle gode råd til at sætte mælkeproduktionen op. 

Min søn er 8 dag og har ikke taget helt nok på. Sp sagde det var okay, men at vi inden næste besøg gerne skulle have produktionen helt i gang (hun kommer på tirsdag). Jeg har endnu ikke rigtig mærket til nogle bryst spændinger endnu. 

Det er mit barn nummer to og ved min første barn kom ammeningen desværre aldrig op at køre, så jeg har et KÆMPE ønske om at det skal lykkes denne gang. 

 

Håber i kan hjælpe ?? 

Kære mor.

Jeg er ked af, at din første amning ikke kom op at køre, men jeg håber, at jeg kan hjælpe dig til, at det lykkes denne gang.

Nu skriver du ikke, hvor meget han har taget på indtil nu, men det er jo sådan, at man som tommelfingerregel siger, at barnet skal være tilbage til sin fødselsvægt, når det er 14 dage gammelt. Når det så er sagt, så skal man også kigge på mange andre faktorer for at vurdere, om det kan være ok, at det tager lidt længere tid.
Hvis du har fået drop under fødslen, altså vestimulerende, antibiotika, væske eller andet, så har din søn jo også fået ekstra væske, og har dermed haft en kunstig høj fødselsvægt. Er det tilfældet, så er det ok at give ekstra tid til at nå fødselsvægten, forudsat at han ellers trives, det vil sige, at han har gode vågne perioder med god kontakt, har de våde og beskidte bleer, der skal være, og vokser i længden. Vægten må aldrig være det eneste, man kigger på, når trivslen vurderes. Du kan læse mere om kunstig høj fødselsvægt på grund af iv-drop under fødslen her: http://www.nancymohrbacher.com/articles/2011/10/31/newborn-weight-loss-and-iv-fluids-in-labor.html?rq=Iv

 Det er ikke alle kvinder, der oplever brystspændinger, så det betyder ikke, at du ikke har mælk.

Din mælkeproduktion er ikke fuldt etableret før baby er 1 måned. Det vil sige, at fra fødslen og 1 måned frem øges produktionen og babys indtag gradvis, og fra baby er 1-6 måneder, spiser han den samme mængde modermælk pr døgn. Det er mælkens sammensætning der her ændrer sig, og ikke mængden af mælk modsat når man giver erstatning, hvor mængden øges.

Den bedste måde at etablere en god produktion og bibeholde den, er ved at amme når baby efterspørger. Ikke kigge på klokken og amme efter bestemte intervaller, men am når baby giver tegn. Uanset om det er en halv time siden sidst eller 2 timer siden. Særligt her i starten når amningen skal etableres, kan du ikke amme for meget. Modermælk er hurtigt fordøjet, det varer ca. 45 min. at fordøje et helt måltid, og så er det helt normalt, at baby gerne vil spise efter 1½-2 timer igen. Det er også vigtigt at huske, at brystet er meget andet end mad. Det er trøst, ro, tryghed, temperaturregulering, følelsesmæssig regulering, søvndyssende, smertelindrende, måske der bare er en lille tørst, der lige skal slukkes. Så der er mange andre årsager end sult, og de er alle lige legitime og vigtige. Så er du i tvivl, om baby vil ammes, så tilbyd brystet, har han ikke behov, så skal han nok afvise.

Derudover er hud mod hud med baby super effektivt for produktionen, da det frigiver masser af oxytocin, der også stimulerer mælkedannelsen. Det giver også anledning til at sætte sig i sofaen og få slappet af, da det er nødvendigt at få hvilet i løbet af dagen, både for mælkens skyld, for din babys skyld og for at din krop kan komme sig over fødslen.
Her kan det også være rigtig godt med vikle eller en god bæresele til hud mod hud, hvis du har brug for at have hænderne lidt fri til den store og til at få noget at spise.

Det er også vigtigt at huske, at gråd og uro ikke nødvendigvis er = sult. Der kan være rigtig mange årsager til uroen. Som oftest oplever forældre, at deres baby er urolige, grædende og søger brystet rigtig meget i nogle timer sidst på eftermiddagen eller om aftenen. Det kaldes aftenuro og er helt normalt. Mange antager, at fordi brysterne ikke flyder over med mælk om aftenen, hvilket også er normalt, at så er det på grund af sult. Det er det sjældent, det er oftest fordi de små er trætte og overstimulerede, samt tanker op til natten. Tilbyder man flaske i stedet for at amme, så vil din produktion falde, da amning er udbud og efterspørgsel. Når man giver en flaske, så er det et måltid, der ikke bliver efterspurgt ved brystet, og så falder produktionen. Og at baby tager flasken og spiser en portion erstatning er heller ikke nødvendigvis tegn på sult. I den alder er det at sutte en refleks, samt flowet fra flasken er meget hurtigt i fht. ved brystet, så de når at spise en del inden de mærker, at de er mætte. https://kellymom.com/parenting/parenting-faq/fussy-evening/

Så alt i alt: Stol på din krop, stol på din baby, stol på dine instinkter. I kan det her sammen. Du er skabt til at give dit barn mælk nok. Hvis du er i tvivl, så am.

Jeg tror på, at I klarer det her.

Har du brug for mere rådgivning efter besøget fra sp på tirsdag, så er du velkommen til at skrive igen eller ringe til en af rådgiverne på vores telefonliste.

De bedste hilsner fra

Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel