Hvordan klarer jeg amningen selv

20-06-2018

Skrevet af -

Hejsa. 

Jeg har en lille dreng på 3 uger, der stort set ikke tager på og som efter jeg på opfordring af sundhedsplejersken har smidt brikkerne ikke rigtig vil sove selvom han gaber og er træt. Han sutter fint ved brystet uden brikken - den fangede han hurtigt. Det er bare som om han ikke rigtig bliver mæt. Jeg har mælk i brysterne, så jeg forstår det ikke selv, men SP siger han bruger for meget energi på at spise. I går var han 57 lang og vejede 3520 gram. Og ved fødslen var han 52,6 og vejede 3550 gram. 

Jeg har fået af vide, at man skal give amningen 6 uger, da det er den tid det tager at etablere en amning, men vil heller ikke skade min dreng med for lidt mad. Det skal siges at han havde en hård start med 7 dage med penicillin og indlæggelse på hospitalet. Jeg er i tvivl om jeg blot skal fortsætte som jeg gør, eller om jeg skal supplere med MME selvom jeg egentlig er meget inod det og virkelig gerne bare vil selv. Er bange for MME vil ødelægge min amning fuldstændig. Håber I kan hjælpe. De bedste hilsner fra os

Hej med jer

 

Det lyder som en sej opstart! Og din søn får tydeligvis ikke den mad han skal have lige nu.

Normalt har nyfødte nået deres fødselsvægt 14 dage efter fødslen. Så med et vægttab i forhold til fødselsvægten efter 3 uger, er det værd at overvejer, hvad det er, der udfordrer din lille søn!

Dejligt at høre du har mælk i brysterne, lige nu har du dog ikke nok mælk, fordi dine bryster kun gendanner den mængde mælk, der bliver fjernet fra brysterne og det er jo ikke helt nok til, at din dreng tager på. 

 

Som udgangspunkt kan du sagtens danne den mængde mælk, der skal til. Det ser ud til, at det er din dreng, der ikke helt har, hvad der skal til for at malke mælken ud af brysterne. 

Og ja, den hårde opstart med penicillin kan sagtens være skyld i, at din søn ikke har haft kræfter nok til at at tage fra ved brystet. 

Men det kan også skyldes andre ting. 

 

Nu ved jeg jo ikke mere om dig, end du skriver her, men han kan være udfordret af spændinger i nakke, kæbe eller ryg, han kan have kort tungebånd eller han kan have smerter eller ubehag andre steder i kroppen, der kan udfordre din amning.

SÅ mit råd til dig er i første omgang at ringe til vores dygtige ammevejledere, så de kan spørge mere ind til hele problemstillingen - og der ud fra rådgive dig. Du finder ammerådgivernes navne og telefonnumre på Forældre og Fødsels hjemmeside. 

Mit andet råd til dig, er at få en kiropraktor med børnetække og osteopatisk overbygning til at vurdere dit barn - de vil kunne se om han har spændinger, der udfordrer amningen.

Du har ret i at MME kan sænke din mælkeproduktion yderligere, så hvis du kommer der til, hvor du vurdere at du bliver nødt til at supplere med MME, så vil jeg anbefale dig, at gøre det med lact aid. Lact aid er et tyndt sugerør (en ernæringssonde), du lige så stille skyder ind (2-3 cm) i mundvigen på dit barn, når han ligger ved dit bryst. Den anden ende af sugerøret putter du ned i en kop med MME og på den måde suger han MME op samtidig med, han stimulerer din mælkeproduktion. Lad ham endelig ligge ved dit bryst lidt tid først, så han får alt mælken ud af dine bryster, inden du giver ham erstatning.

 

Fortsæt med at lade ham sutte alt det ved dig han har lyst til.

 

Venlig hilsen

Karen Bøhrnsen

Jordemoder, IBCLC og ammerådgiver