Opretholdelse af produktion

24-10-2018

Skrevet af -

Hej. 

Jeg skriver pga et besværligt ammeforløb. Min dreng er idag 16 uger og det fungere stadig ikke optimalt, trods han kun ammes eller får min mælk. 

Han blev født uge 36 og havde gulsot den første 1,5 mdr. Jeg ammede ham i den periode og eftermaddede ham med en sprøjte og en finger i gangen. Da han så var næsten 2 mdr kørte det bare og han tog fint på. Så blev han syg I 2 ugers tid, og meget plaget af små feber og snot. Derfor supplerede jeg med en aftenflaske og nogle gange lidt flaske efter bryst fordi han simpelhen var så snottet, at han ikke kunne tage ordentlig fat. Der var han ca 2,5 mdr. Så blev han små syg igen (dog ikke feber) og kun nogle dage med meget snot. Da han var 3 mdr kørte det igen (måske kun én uge) så fik han mellemøresbetændelse. Han er ude af pinecillinen nu, men det var hårdt, da han ikke ville ligge ned i min arm og ammes i den periode. Han er nu tilbage igen og spiser kun ved mig. Jeg har i alle 16 uger pumpet ud hver dag for at holde produktionen oppe. Jeg har aldrig kunne pumpe særlig meget ud om aftenen. Pt kan jeg kun pumpe 100ml ud på begge (jeg ved det er muligt for baby at få mere ud) så det bekymret mig ikke på den måde. Men han tager nu ikke på og har tabt sig. 

Jeg har prøvet at eftermadde med flaske, men han vil ikke have mere at spise, derfor burde man tænke han fik det han havde behov for. Jeg kører skema på ham, så han får spist mindst 8 gange i døgnet. Han melder sig ikke konstant eller på samme måde som han gjorde da han var mindre. 

Han har haft dage hvor han har vågnet meget og virket sulten, men bliver sur ved mine bryster og kan se det løber til (men det tager lidt tid for ham at få igang). Så spiser han måske 1 minut og så vil han ikke have mere. 

Jeg har haft utallige dage hud mod hud i sengen. Har en mand der hjælper til min vires største på 2,5 år og lavet mad hver dag, får sovet om natten. Min dreng melder sig ikke, så jeg sætter en alarm så jeg ved han får spist. Alligevel synes jeg ikke det bliver bedre og er efterhånden fuldstændig drænet. 

 

What to do. Vil jo helst ikke have han taber sig. 

 

Kære mor.
Sikke et forløb, i har været igennem, og hvor er det flot, at du har formået at opretholde amning og mælkeproduktion.
Det er selvfølgelig ikke så godt, at din dreng har tabt sig, og det skal vendes hurtigst muligt.
Jeg tænker, at der er flere ting på spil hos jer, som gør, at amningen ikke er nem lige nu.

Omkring de 16 uger ligger der et kæmpe udviklingsspring, hvor der sker rigtig meget i de små hjerner, verden ses og opfattes på en hel ny måde, og de begynder for alvor at fatte interesse for det, der sker omkring dem. Det alene kan give udfordringer med amning i de vågne timer, hvor de dels ikke har tålmodighed til at spise, og dels bliver distraheret af alt muligt.

Jeg tænker også, at i er løbet ind i en omgang sutteforvirring. Han er så gammel nu, at han ikke bare sutter pr refleks, og derfor kan vælge til og fra. Han har opdaget, at maden kommer meget nemmere fra flasken, og derfor er han ikke motiveret til at arbejde for det ved brystet.

Til sidst, så kan det også være, at din produktion er dykket lidt, da den mellem 2 og 4 mdr går fra at være hormonstyret til at være styret af udbud og efterspørgsel. Det er ikke en brat overgang, så derfor mærker man det ikke med det samme.

Alt dette til sammen kan give en del frustration ved brystet.

Hvad er planen så?

Først og fremmest skal din dreng have nok at spise, og for at undgå sutteforvirring, så kan du bruge et sns-system. Det er en sonde, der ligger ved brystvorten, så man kan give ekstra mælk samtidig med, at brystet stimuleres. På denne måde kan man også selv styre mælkeflowet således, at han får mælk med det samme og ikke skal vente på nedløbet, når nedløbet starter, kan man lige trykke slangen sammen, så han kun får fra brystet, og når han begynder at blive utålmodig, kan man åbne lidt igen. Gradvis kan man så lade ham ligge længere og længere tid, inden man lader ham få mælk fra sns-systemet, og efterhånden så vil han have ro til at vente på nedløbet. Du får lige en video med, hvordan sns-systemet virker (jeg håber, du er ok med engelsk, men jeg synes også hun viser det rigtig fint, selvom man ikke fanger alt, hvad hun siger):
https://www.youtube.com/watch?v=piBP7-x6HZs&t=51s&list=PLb4X2FNPtawtm3ip9UGmtVI9sRNJv_3pX&index=3

Hvis i vælger stadig at bruge flaske, så er det en rigtig god idé at bruge paced bottlefeeding, så man imiterer flowet ved brystet, og han skal arbejde mere for maden.
https://www.youtube.com/watch?v=KY8ct80VqaE&index=2&list=PLb4X2FNPtawuI855H5A2WJKxFFTcODDUk&t=41s

Dernæst skal din produktion op. Du skriver at du får søvn og god mad, så det er et rigtig godt udgangspunkt. Der skal bruges mælk til supplering, og det optimale er jo, at det kan være din mælk. Powerpumping er meget effektivt, men også tidskrævende. Det optimale er powerpumping 3 gange om dagen, men 1 eller 2 gange er bestemt bedre end ingenting. Det skal helst være inden for 30min. efter en amning, det har bedst effekt, men er det ikke muligt, så har du stadig god effekt af det på et vilkårligt tidspunkt i løbet af dagen. Du får et skema for powerpumping her (Du skal lige en lille smule ned ad siden for at finde skemaet): https://livingwithlowmilksupply.com/power-pumping-to-increase-milk-supply
Det kan være en god idé at leje en elektrisk dobbeltpumpe i en uges tid, hvis du ikke allerede har en. Det vil spare dig tid og ømme hænder. Du kan desuden tage en sports-bh og klippe 2 huller i til tragten til brystpumpen, så skal du ikke sidde og holde dem imens.
Udover udmalkning, er der lidt fødevarer, der kan hjælpe med at øge produktionen, det er ikke videnskabelig bevist, men det har været brugt igennem generationer, så der skal nu nok være noget om det: Havre, byg (du kan lave grød eller drikke en alkoholfri øl om dagen), hvidløg (babyer synes, at hvidløg er lækkert i mælken, når mor har spist det), ingefær, ølgær, bladgrønt, mandler, brune ris, fennikel, bukkehornsfrø, alfalfa (lucerne), marietidsel, brændenælde og lægestregbælg. Urterne kan findes samlet i de fleste typer ammete, så en kop eller 2 om dagen kan være rigtig godt. Du behøver ikke spise det hele, for at det virker. Vælg de ting, du godt kan lide, og spis noget af det hver dag.
Det er også vigtigt, at du reducerer stress så meget som muligt, da det nedsætter mælkeproduktionen. Du har brug for masser af oxytocin fra kys og kram med dem, du elsker.

En anden måde at øge mælkeproduktionen og mængden af mælk, din dreng får under en amning er ved brystkompressioner. Du kan se i denne video, hvordan man gør: https://www.youtube.com/watch?v=icEZcErKooY&t=37s&index=2&list=PLb4X2FNPtawslqXqH61bHuNuvSa4w4iJn

Du skriver, at du sætter alarm til om natten for at amme ham. Hvis det er muligt, så kan det hjælpe at benytte sig af breastsleeping (hvis I ikke allerede gør det), da han så vil kunne lugte dig og din mælk, og måske selv huske at melde sig. Alternativt kan du prøve at amme ham 2-3 gange i løbet af natten. Du kan gøre det, at i tager et ”langt” stræk, hvor han sover 5 timer i træk, og så have yderligere 2 amninger, hvor der kun er 2-3 timer imellem. Det er ikke sikkert, du behøver at vække ham, mange babyer vil tage brystet i søvne. Et natskema for amningen kunne se således ud: puttes kl 21. Ammes kl 2 og igen kl 4 eller 5 og så en gang til, når i står op. Du kan jo tilpasse det efter jeres gå-i-seng og stå-op rytme. Intervallet på 5 timer er også for din skyld, så du får lidt ekstra sammenhængende søvn, hvis du er ok med et kortere interval på 3 timer, så kan du gøre det, og på den måde få plads til en ekstra natamning. 5 timer er fordi det er definitionen på at sove igennem for børn under 1 år, så det vil efterligne et almindeligt søvnmønster for en baby på 4 mdr.
Her er i øvrigt lidt fakta om breastsleeping, og hvorfor det ikke er farligt, hvis man følger retningslinjerne for sikkerhed: https://cosleeping.nd.edu/.

Udviklingsspringet kan man ikke gøre så meget ved, men det kan måske hjælpe at amme et sted, hvor der ikke sker noget spændende, f. eks. i soveværelset eller et roligt hjørne i huset, hvor du måske også kan gøre det lidt halvmørkt. Nogle gange kan det også hjælpe at gå rundt eller sidde på en pilatesbold og hoppe under amningen. Det kan give baby lidt mere ro til at blive længere ved brystet.

Jeg håber, at ovenstående kan give dig nogle redskaber til at få det hele på ret køl igen.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen
Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel