Problemer med vægtøgning

12-06-2019

Skrevet af -

Hej brevkasse,

For en måned siden blev jeg mor til en dejlig dreng. Han vejede 3400g ved fødslen, og begyndte at sutte ganske kort efter fødslen. Han havde to dage efter fødslen tabt sig til 3170g, og var begyndt at være gul. Efter 10 dage var vi hos sundhedsplejerske og fik at vide at hans vægtstigning var lige i underkanten. Han sov meget og skulle vækkes til måltiderne, og vi fik at vide at det er en almindelig effekt af gulsot at barnet bliver mere træt. Vi havde ikke været helt gode nok til at vække ham ofte nok, og jeg havde også begået den fejl at jeg troede han skulle amme “færdig” på de ene bryst inden jeg skiftede ham til det andet, og eftersom han hurtigt faldt i søvn ved brystet (efter ca 10 minutter, nogengange lidt før) fik jeg nogen gange kun givet ham fra det ene bryst. Han har dog hele tiden gerne villet sutte og har størstedelen af tiden siddet på mit bryst, men hvor han bare halvsover eller hyggesutter.

Vi begyndte at vække ham oftere (max to timer mellem amninger også om natten) og han sidder stadig på mit bryst rigtig meget i løbet af dagen. Jeg har hele tiden været nervøs for om han fik nok, og jeg kan mærke at det påvirker mig rigtig meget. Det gør det svært at slappe af under amningerne, og jeg har været helt derude hvor jeg nærmest sidder og tuder ned i hovedet på ham mens han spiser.

Det er også meget hårdt når han skal vækkes så ofte i løbet af natten hvor han ellers sover, for så får jeg nærmest ingen søvn. Ofte kun ca 3 timer om natten i to bidder. I løbet af dagen vil han hele tiden være på mit bryst så det får jeg heller ikke sovet mere end måske en lille lur tidligt på eftermiddagen. 

Vores dreng er i mellemtiden blev langt mindre træt i løbet af dagen. Han kan være vågen i længere tid ad gangen og vil gerne ligge tilfreds og kigge på ting med store øjne og sparke og bruge armene.

Han har aldrig virket direkte sløv. Han vågner altid når han bliver skiftet og i starten græd han meget under puslingen, men nu er han begyndt at ligge og være mere interesseret og kigge meget på omgivelserne.

Da han var tre uger var vi hos en anden sundhedsplejerske som sagde at vægten så fin ud. Hun sagde at vi godt kunne begynde at lade ham sove 3 timer om natten. Det gav mig virkelig meget ro på, og jeg syntes det begyndte at fungere bedre efter jeg stolede på at han fik mælk og tog på. Jeg fik også pludselig langt mere nattesøvn. Det virkede som om mælken løb hurtigere om han spiste langt mere ihærdigt, og han var jo også begyndt at være mere vågen og virke mere tilfreds. Bortset fra nogen gange om aftenen hvor han kan være lidt urolig og svær at få til at sutte ordentligt fordi han ligesom “angriber” brystet.

I dag, hvor han netop er fyldt en måned har vi lige været hos den første sundhedsplejerske igen, og hun siger nu igen at han har taget for lidt på og at vi skal supplere med MME i flaske efter hver amning. Det er jeg meget ked af, og jeg kan ikke helt forstå at han ikke tager nok på. Han har mange forholdsvis store portioner afføring om dagen, tisser meget og gylper. Så mælk kommer der da i ham! Han vejede 3710g inkl. stofble i dag hvor han er præcis en måned.

Jeg er meget bange for at flasken vil gøre at min mælkeproduktion går ned. Jeg har et kæmpe ønske om at kunne amme ham fuldt. 

Det skal lige nævnes at han stadig har lidt gulsot, men at han har fået taget blodprøve og at lægen sagde der ikke var grund til bekymring og at der ville blive fulgt op på det til 5-ugers undersøgelsen hvis der var behov.

Jeg har også købt en manuel brystpumpe, men har ikke fået det til at fungere fordi der ikke er rigtig noget tidspunk hvor jeg synes jeg kan pumpe ud. Han ligger hos mig næsten konstant.

Jeg har virkelig brug for hjælp til hvad jeg kan gøre for at få amningen til at fungere og få min søn til at tage ordentligt på. Jeg vil så gerne undgå at give MME, men vil jo naturligvis heller ikke sulte ham hvis han virkelig ikke får nok.

Mange hilsner den bekymrede mor

Kære bekymrede mor.

Det er ikke sjovt, når man bliver i tvivl om sin babys trivsel. Og den vægt kan da virkelig give stress i familien.

Som du selv lidt er inde på, så kan man ikke vurdere barnets trivsel ud fra vægten alene. Det er lige så vigtigt at kigge på, om han også vokser i længden og i hovedomfang. Babyer og børn vokser i ryk. Først lidt i bredden, så lidt i længden. Hvis hans vejning ved 1 mdr har ligget lige efter en længdespurt, så kan vægten godt komme til at se lidt skæv ud.
Du skriver, at han har masser af gode bleer og at han ellers virker til at være i trivsel. Derfor tænker jeg også, at der ikke nødvendigvis er akut behov for erstatning, men at det kan være værd at kigge på sutteteknikken i stedet. Det kan sagtens være, at den kan optimeres, så han får lidt mere at spise pr måltid. Du skal først og fremmest sikre dig, at han har godt fat ved brystet, at han gaber højt op og får masser af brystvæv ind i munden, så brystet kan malkes effektivt.

Du får lige et par videoer her, hvor du kan se, hvordan baby kommer godt på brystet:
Deep latch:
https://www.youtube.com/watch?v=7FJuBn2bgNk&list=PLb4X2FNPtawt0HEX-fNtrZycmlNauv65e&index=5&t=23s

En uddybende forklaring på, hvorfor baby skal have masser af brystvæv i munden:
https://www.youtube.com/watch?v=y--syZR0u1E&t=102s


Derudover kan du lave brystkompressioner, når det første nedløb er aftaget, det kan også give ham noget ekstra mælk, som ikke skal arbejdes så hårdt for, og det hjælper til at holde baby vågen og aktiv ved brystet:

https://www.youtube.com/watch?v=wBrLYhABUlM

 

I fht. udmalkning for at øge produktionen, så er en manuel pumpe ikke det mest optimale, da det er hårdt i hænderne og ret tidskrævende, da det er svært at gøre samtidig med, at man sidder med baby. Den er til gengæld super fin, hvis man bare skal malke lidt ud i ny og næ, hvis man er nødt til at være adskilt fra baby i kortere tid, eller hvis man lige skal tage toppen af et overfyldt bryst.

Der findes en type vakuumpumpe, der hedder haakaa, som virker ved at man trykker luften ud af den, og så suger den sig fast på brystet. Man bruger den på det ene bryst mens man ammer på det andet, da den så vil tage nedløbet + lidt ekstra pga. det vakuum, der er i pumpen. Den er billig og low tech, så det kunne måske være værd at overveje.
Skal du for alvor øge din produktion, hvis den er for lav, så skal du have en elektrisk dobbeltpumpe, men det er ikke nødvendigt at købe. De kan lejes på apoteket og i flere babyudstyrsbutikker. Med dobbeltpumpen kan du lave powerpumping, som er meget effektivt i forhold til at øge produktionen, men en pumpesession varer 1 time:
Pumpe i 20min.

10 min pause.

Pumpe i 10 min.

10 min. Pause.

Pumpe i 10min.

Fordelen ved en elektrisk pumpe er, at du har hænderne fri til at holde din dreng, og han vil også stadig kunne ligge hos dig på brystkassen mens du malker ud.

Det er også vigtigt at have in mente, om han er blevet vejet på den samme vægt hver gang, da der kan være stor forskel på vægte, helt op til 300g.

Hvis du har fået væske i drop under fødslen, så vil han også have haft en falsk høj fødselsvægt, da han også har fået pumpet ekstra væske i kroppen. Hvis det er tilfældet, så kan hans reelle fødselsvægt være op til 2-300g lavere.

Jeg håber, at ovenstående kan være en hjælp for dig, og du skal også være velkommen til at ringe til en af rådgiverne på vores telefonliste, hvis du har brug for yderligere sparring.

 

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel