Amning og lav vægtstigning

27-08-2018

Skrevet af -

Hej.
Jeg har en lille pige på 12 uger som ikke tager på som hun skal. Den sidste uges tid har derudover ikke spist som (jeg synes) hun skal/plejer. Hun spiser maks et par minutter hvorefter det er en kamp at få hende til at fortsætte. Jeg er derfor bekymret for om hun får nok mad og jeg er i tvivl om det måske er min bekymring for, at hun ikke tager på som hun skal, der påvirker hendes spisemønster, idet hun før spiste fint men bare ikke særlig længe (7-8 minutter).
Jeg har en enkelt gang tilbudt hende ekstra mm i en sprøjte, som hun glædeligt tog imod, hvilket blot gør mig endnu mere usikker på amningen og på, om hun overhovedet bliver ordentligt mæt hos mig.
Amningen har ellers fungeret fint stort set fra dag et.
Jeg søger derfor dels råd til hvordan jeg kan få amningen til at fungere igen - hvis det overhovedet er muligt - samt råd omkring hendes vægt som jo også bekymrer mig en del.

På forhånd tak.

p.s. hun er ikke undervaegtig men foelger ikke laengere sin egen vaegtkurve. 

Kære mor.

Jeg tænker, at der kan et par forskellige ting på spil, som du kan kigge på.


Der kan være tale om en late onset low milk supply, som kan skyldes flere forskellige ting og som oftest opstår omkring 2-4 måneders alderen:

·         Opstart af hormonel prævention.

·         Hormonbehandling af anden årsag.

·         Du er gravid.

·         Du skemaammer eller prøver at trække tiden mellem amningerne.

·         Du har været udsat for et følelsesmæssigt shock.

·         Du har været syg med feber.

·         Du er stresset.

·         Du er opstartet på medicin, der påvirker mælkeproduktionen.

·         Du blokammer.

Den mest almindelige årsag til late onset low milk supply er dog, at baby ikke har optimal sutteteknik ved brystet. Det betyder, at brystet ikke stimuleres som det skal for at opretholde mælkeproduktionen. Dette giver sig også ofte til udtryk ved korte amninger og uro ved brystet efter kort tid. En dårlig sutteteknik kan skyldes forskellige ting:

·         Ikke optimal positionering ved brystet.

·         Spændinger eller låsninger hos baby.

·         Tungebåndsproblematik hos baby.

Det kan være værd at overveje at få en uddannet ammerådgiver ud og hjælpe jer med ammeteknikken, og evt. få afdækket, hvor problemet ligger, så i kan få gjort noget ved årsagen. Ammerådgiveren vil også kunne hjælpe med at afdække, om der kan være en tungebåndsproblematik inde over. Finder i ud af, at det skyldes spændinger eller låsninger, så kan kiropraktor, osteopat eller kraniosakralterapeut eventuelt være en idé at opsøge.
Indtil i får styr på årsagen, så kan det hjælpe, at du under amningen laver brystkompressioner, for at hjælpe hende med at få mere mælk, og det vil også have en positiv indflydelse på din produktion, da der vil blive fjernet mere mælk fra brystet, og produktionen dermed vil gå op igen. Og se om du kan få lagt flere amninger ind i løbet af dagen. Hvis det er svært at fange hendes interesse til hyppigere amninger, så kan det hjælpe at tilbringe tid hud mod hud med fri adgang til brystet.
Denne video forklarer det rigtig godt:
https://www.youtube.com/watch?v=M_NLHiasZok

Du kan også overveje at malke ud et par gange om dagen, for at øge produktionen, hvis du kan malke ud. Det er ikke alle kvinder, der kan det. Det er ikke nødvendigt at skulle investere i brystpumpe, hvis du ikke allerede har en, man kan også sagtens malke ud i hånden: https://www.youtube.com/watch?v=M-opxjG0UZ8

Derudover har hun nu en alder, hvor verden omkring hende for alvor begynder at være spændende. Her kan det være en idé at amme et sted, hvor der sker absolut ingenting og altså er max kedelig.

Jeg håber, at du finder dit svar på vægtproblematikken i ovenstående, ellers skal du være velkommen til at skrive igen, eller ringe til en af vores rådgivere på telefonlisten.

De bedste hilsner,

Camilla M. Olsen
Ammerådgiver ved Forældre og Fødsel