Bekymret mor

09-12-2018

Skrevet af Bano

Kære jer

Jeg hedder Bano og er en bekymret mor der inderligt håber at i kan hjælpe mig.

Min datter på 8 uger er midt i sin tigerspring. For 2 dages siden var hun meget urolig og blev kun trøstet af at ligge hos mig og blive ammet (engang imellem spiste hun ellers sov hun med bryst i munden). Hun sov også i min arme natten lang da jeg slet ikke kunne ligge hende fra mig. Jeg var selv blevet så træt efter den lange dag at jeg også ammende hende liggende den nat. Da jeg så stod op den næste morgen var en del af mit ene bryst blevet meget hård. Selvom jeg i løbet af dagen ammede, prøvede at mælke ud under bruseren (2 gange, og jeg fik kun få dropper ud), det forsvandt ikke. 

Dagen efter var den hårde del der stadig, så jeg prøvede at mælke ud via pumpe, hvor der igen ikke kom så meget som jeg havde håbet på eller regnet med. 

Jeg har prøvet varmedunk, jeg har prøvet at massere. Intet har hjulpet. Heldigvis gør det ikke ondt, men jeg er bekymret for hvorfor det ikke forsvinder. Det er også min god side mht amning, da jeg mener den producer mere mælk??.

Jeg er bange for min datter snart ikke får nok mælk.

Bh

Bano

Kære Bano.

Det er ikke rart, at være så bekymret, så lad os se, om ikke vi sammen kan give dig lidt ro i maven.

Jeg vil starte med at slå fast, at din datters adfærd er helt normal, og det bedste du kan gøre, er at imødekomme hendes behov for nærhed og tryghed, som du lige netop gjorde.

Du skal ikke undskylde for, at du sov med hende, og at du lå ned og ammede hende. Det er helt normalt, og det er måden, vi er skabt til at tilbringe natten med vores små babyer. Det er sådan størstedelen af babyer sover med deres mødre ude i verden. Hvis du overvejer at begynde på det som en fast rutine, så kan jeg anbefale at kigge på denne hjemmeside: https://cosleeping.nd.edu/
Der er en guideline til sikker sengedeling samt gode artikler om, hvorfor det er en god ting for mor og barn.

Jeg kan anbefale dig at bruge vikle eller en god bæresele i løbet af dagen, så din datter kan sidde trygt hos dig og sove, og samtidig kan du have hænderne fri til at få lavet lidt eller få noget at spise. Det er også helt ok at lægge sig ned og sove middagslur sammen med hende, hvis du også har behov for et hvil.

Jeg håber, at du har fået styr på mælkeknuden, og at det ikke har udviklet sig til en betændelse. Hvis den stadig er der, så prøv om du kan se en hvid prik på brystvorten. Hvis der er en prik, så kan du prøve at kradse den væk med en ren fingernegl eller en steril nål. Vær forsigtig så du ikke laver sår på brystvorten.
Under amningen kan du vende din datter så hendes hage ved det hårde område, da hendes hage så også vil massere knuden. Det kan også være effektivt at ligge din datter på sengen, og stå på alle 4 henover hende og lade hende amme på denne måde. Så vil tyngedekraften også hjælpe til at løsne knuden.
Hvis det ikke virker, så kan du afprøve hot bottle metoden. Du skal bruge en glasflaske på 0,7-1L. Hullet i toppen skal gerne være 3-5 cm i diameter. Hele flasken bortset fra flaskehalsen skal varmes op i et vandbad med så varmt vand som muligt. Når flasken er varm, placerer du hullet over brystvorten, så det slutter helt tæt. Efterhånden som flasken køler ned, dannes der vakuum, og det kan være med til at trække den prop ud, der sidder i mælkegangen. Sidder den langt inde, skal metoden muligvis anvendes flere gange i træk.
Hvis knuden er meget stædig, kan det være nødvendigt at være meget vedholdende med varme, massage, amning, udmalkning og hot bottle metoden, for at få den løsnet.

Du har helt ret i, at der kan være forskel på, hvor produktive brysterne er. Hvis du har lagt din datter til det andet bryst hyppigere, så kan det sagtens producere nok mælk til hende, selvom det er lidt mere dovent.

Jeg krydser fingre for, at mælkeknuden forsvinder.

De bedste hilsner fra

Camilla M Olsen, ammerådgiver ved Forældre og Fødsel