Ammeferie

Forfatter Julia Schiønning Truong, sygeplejerske, IBCLC, CEO ’Den Bedste Start’ (marts 2023)

Faktaboks

  • En ammeferie kan bruges hvis amningen f.eks. er gået i hårdknude eller hvis du ønsker at booste din mælkeproduktion.
  • Tag nogle dage ud af kalenderen. Brug tiden på at hygge dig i sengen med barnet, hvor i ligger hud-mod-hud. Sørg for, at du selv får nok søvn og hvile samt nogle gode sunde måltider. Fokuser på, at I skal hygge jer sammen og nyde hinanden. Ingen stress og intet pres.
  • Brug gerne den tilbagelænede ammestilling da den kan hjælpe med at aktivere barnets suttelyst og lad barnet spise lige så hyppigt og så længe det vil. 
  • Mange mødre oplever, at kombinationen af nok søvn, ro, mad/drikke, hud-mod-hud og nærhed med barnet, resulterer i flere vellykkede amninger og øget mælkeproduktion.

 

Hvornår kan man bruge en ”ammeferie” ?
Som nybagt mor findes der nærmest ikke noget mere stressende, end hvis ens barn græder eller virker utilfreds, når man prøver at amme. Eller hvis man er bekymret for, om man har nok mælk. Hvis du - ligesom mange andre mødre - oplever at amningen er gået i hårdknude, at dit barn lige pludselig ikke vil ammes (ammestrejke) eller hvis du mistænker at din mælkeproduktion ikke er stor nok til at mætte dit barn, kan du prøve med en såkaldt ammeferie.

En ammeferie går ud på at du tager et par dage ud af kalenderen og “holder ferie” i sengen med dit barn. Her bruger I kun tid og energi på at ligge sammen hud-mod-hud og på at nusse, pludre, hvile og nyde hinanden. Når dit barn har fri adgang til brystet hele tiden, kan det være med til at vække barnets suttelyst (1).

Hud-mod-hud
At ligge hud-mod-hud med dit barn er både gavnligt for amningen og ikke mindst tilknytningen (2). Hud-mod-hud fremmer nemlig udskillelsen af “kærligheds-hormonet” Oxytocin som, både virker afstressende og øger følelsen af samhørighed mellem jer. Derudover er det med til at øge mælkeproduktionen og stimulere nedløbsrefleksen (3).

Hvordan gør jeg ?
Start med at tage de næste 2-3 dage ud af kalenderen. Din vigtigste opgave under ammeferien er at fokusere på at komme helt ned i gear. Prøv at give dig selv tid og lov til at slappe helt af. Ingen aftaler, ingen opvask og ingen madlavning. Bed evt. din partner om hjælp til at sørge for lækker sund mad, snacks, indkøb og rengøring, så du kun skal koncentrere dig om at hygge og putte med barnet i sengen, med fri adgang til brystet uden stress og uden pres. Hvis der er ældre søskende som skal hentes fra institution eller køres til fritidsaktivitet, er I måske så heldige at bedsteforældrene kan hjælpe til med det.

Skab rolige og hyggelige omgivelser med dæmpet belysning og bløde varme dyner. Sørg for at være så meget hud-mod-hud som muligt, hvor du og barnet ligger uden tøj på helt tæt sammen. Barnet kan med fordel ligge ovenpå din mave/bryst i den tilbagelænede ammestilling.

Tilbagelænet ammestilling
Ved denne ammestilling, også kaldet 'Laid back breastfeeding', ligger du tilbagelænet med kroppen, sådan at du har mulighed for at slappe helt af og hvile hovedet, nakken og skuldre. Barnet ligger ovenpå dig, hud-mod-hud, og du kan med fordel placere barnet en smule skråt, så du kan bruge den ene arm til at støtte med og så din krop nærmest fungerer som en lille rede for barnet. Sørg for at dine egne arme og nakke er stablet op, så du kan ligge helt afslappet. Prøv dig lidt frem og find ud af, hvad du synes er nemmest og mest behageligt.

Der er rigtig mange fordele ved at amme i den tilbagelænede ammestilling. F.eks. viser forskning at den stimulerer barnets reflekser, såsom søge-refleksen, sutte-refleksen og kravle-refleksen når barnet har fodfæste på din arm, ben, mave eller pude (1). Barnets medfødte instinkter bliver altså sat i gang og det kan hjælpe det til at blive mere aktiv ved brystet, åbne munden godt op og få dybt fat på brystet. Det kan også være en fordel hvis du også lader barnet sove sine lure hos dig i denne stilling, da det nogle gange kan være nemmere at “lokke” barnet til at amme, imens det er halvsovende (1). 

Amning efter behov
Når først din mælk er løbet til, styres mælkeproduktionen af udbud og efterspørgsel. Det vil i praksis sige, at jo mere du ammer og jo mælk der tømmes fra brystet, jo mere mælk vil det producere (3). Det er derfor vigtigt at du ammer dit barn efter dets behov, det vil sige lige så ofte det beder om brystet og lige så længe det vil spise, både dag og nat. Det vil være med til at sikre, at dit barn får lige den mængde mælk, det har brug for og hjælpe til en stabil mælkeproduktion (1).

Hvis dit barn bruger sut, så prøv at begrænse brugen og lad barnet sutte på dit bryst i stedet, så din mælkeproduktionen stimuleres mest muligt (4).

Mange mødre oplever at denne prioriteringen af nok søvn, ro, mad/drikke, hud-mod-hud og nærhed med barnet, resulterer i flere vellykkede amninger som er med til at booste mælkeproduktionen.

Hvis du ikke har mulighed for at ligge stille i sengen længere tid af gangen, kan du evt. have barnet i bæresele eller slynge. Her kan I også være tæt sammen og være hud-mod-hud. Barnet kan også sove hos dig imens du bærer. Husk at alt tæller og at du gør det så godt du kan.


Referencer 

  1. Sundhedsstyrelsen. (2023). Amning - en håndbog for sundhedspersonale. København: Sundhedsstyrelsen; Kapitel 6,  Det normale ammeforløb
  2. Wambach K and Riordan J: Breastfeeding and Human Lactation, 5th edition (2016). Burlington MA: Jones and Bartlett Learning; Chapter 8, Postpartum Care
  3. Sundhedsstyrelsen. (2023). Amning - en håndbog for sundhedspersonale. København: Sundhedsstyrelsen; Kapitel 4, Amning – biologisk set.
  4. Sundhedsstyrelsen. (2023). Amning - en håndbog for sundhedspersonale. København: Sundhedsstyrelsen; Kapitel 8, Hjælpemidler.