Fødendes tilfredshed er steget, men hjælp til amning og fødselsforberedelse halter bagefter
21-03-2025

Grafik: Center for Patientinddragelse (CPI)
Danske Regioner beskriver i disse dage, at fødendes tilfredshed med hospitalerne på landsplan overordnet er stor.
Ud af 57.079 (tal fra statistikbanken) fødsler i 2024, har 3.551 fødende besvaret den landsdækkende tilfredshedsundersøgelse LUP (40 % af 8.878 adspurgte har svaret). Resultatet af undersøgelsen er, at 86 % overordnet er tilfredse med deres forløb. Dette er en stigning på 1% sammenlignet med LUP 2023.
Den største tilfredshed viser sig i kategorien, der omhandler om der har været en jordemoder til stede på stuen under fødslen i det omfang den fødende havde behov for. Når man kigger på både forberedelse til fødslen og hjælp til amning efterfølgende, er tilfredsheden mindre.
«Vi er i Forældre og Fødsel selvfølgelig glade for at tilfredsheden med fødselsforløb er stigende og at det tyder på at det går i den rigtige retning. Men med 14% der ikke er tilfredse med deres fødselsforløb, er vi langt fra i mål», siger forkvinde Signe A. P. Nordsted om annonceringen af de nyeste tal fra LUP, og fortsætter:
«Vi ser derfor frem til, at indførelsen af fødselsforberedelse i små hold for førstegangsforældre træder i kraft i løbet af 2025, som følge af den politiske aftale 'En god start på livet', og så gerne en anerkendelse af at fødselsforberedelse i små hold for alle og hjælp til ammeetableringen er en mindst lige så vigtig del af fødselsoplevelsen, som det at have en jordemoder på stuen.»
Plads til forbedringer
At fødende generelt er tilfredse med deres behandling er positivt, men der er plads til forbedring. I Forældre og Fødsel håber vi, at vi ser bedre tal fra næste LUP. Især når det drejer sig om fødselsforberedelse og hjælp efter fødslen. Forkvinde Signe A. P. Nordsted udtaler: «Det handler jo i sidste ende om en helhedsoplevelse for kommende og nye forældre. Det er skelsættende at bringe nyt liv til verden og selvom selve fødslen har stor betydning for det kommende forældreskab, ser vi desværre en del der ikke føler sig grebet i efterfødselstiden. Det drejer sig både om amning, men også hvordan de fødende mangler hjælp til for eksempel genoptræning efter kejsersnit, behandling for inkontinens, vurdering af rectus diastase og støtte til de psykiske eftervirkninger.»
Vi har for ganske nylig lanceret vidensbanken Kend Dine Rettigheder på vores hjemmeside, hvor kommende og nybagte forældre kan søge information om deres rettigheder i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Artiklerne har til formål at bidrage til at flere kender til og står fast på, hvilke krav de kan stille til velfærdssamfundet, når de bliver forældre.
Forældre og Fødsel står klar med hjælp
«Det er en kæmpe ressource at have alle de her informationer samlet på vores hjemmeside og en stor bedrift at Forældre og Fødsels tidligere forkvinde Mie Ryborg-Larsen sammen med flere bestyrelsesmedlemmer har sikret fødende adgang til uvildig information med hjælp fra eksperter på området. Med 'Kend dine rettigheder', 'Amningens ABC' og vores frivillige ammerådgivning står vi i hvert fald klar til at gribe så mange som muligt af dem, der ikke oplever sig tilstrækkeligt støttet» afslutter forkvinde Signe A. P. Nordsted.
Læs mere om undersøgelsens resultater i dette faktaark.
Find viden her:
Og husk at du ved spørgsmål til amning, både før og efter fødslen, kan få gratis, telefonisk ammerådgivning hos Forældre og Fødsels frivillige ammerådgivere.