Ny undersøgelse: Hver 5. kvinde føler sig utryg efter fødsel

20-03-2023

Grafik:  Center for Patientinddragelse (CPI)

Grafik: Center for Patientinddragelse (CPI)

"De begyndte at skynde på os. Jeg havde blod og babylort overalt og måtte insistere på at komme i bad. Jeg havde svært ved at tisse. Jeg slugte et halvt stykke toast, inden vi blev smidt ud af stuen på grund af tidspres," sådan skriver en fødende, der blev sendt hjem 4 timer efter fødslen, til Forældre og Fødsel.

Hendes historie er ikke enestående. Næsten hver femte kvinde er slet ikke eller kun i nogen grad tryg ved at skulle hjem fra hospitalet efter en fødsel, viser rapporten 'LUP Fødende 2022', der er gennemført af Center for Patientinddragelse på vegne af de fem regioner. 

Bedre mulighed for hjemmebesøg
Tallene overrasker ikke forkvinde hos Forældre og Fødsel, Mie Ryborg-Larsen. Hun kalder det for et vink med et vognstang om, at der er noget alvorligt galt rent strukturelt.

"Vi mener, det er indlysende, at føde- og barselsgangene er underbemandede, hvilket skyldes personaleflugt og undernormering," siger hun og fortsætter:

"Ved seneste politiske aftale blev der afsat midler til ansættelse af mere personale, men det er ikke tilstrækkeligt. Behovet er 2-3 gange højere end det."

Ved seneste politiske aftale blev det desuden aftalt, at alle førstegangsfødende senest i starten af 2023 skal have ret til to dages barselsophold på hospitalet. 

Men Forældre og Fødsel mener ikke, at det nødvendigvis er den rigtige vej at gå for at skabe mere tryghed hos de fødende. Alle skal have ret til at blive på hospitalet så længe, de ønsker. Derudover vil bedre muligheder for opfølgende hjemmebesøg af en jordemoder ved de ukomplicerede fødsler være en oplagt vej at gå. 

"Vi mener, at fødende kan opnå bedre tilfredshed, hvis de bliver garanteret flere besøg fra en nærværende jordemoder eller barselssygeplejerske i hjemmets trygge og rolige rammer. På den måde frigiver det også plads til at prioritere mere støtte, omsorg og behandling på hospitalerne til de familier, der har haft en kompliceret fødsel."

FAKTA: Forældre og Fødsels ønskeliste til tryggere og bedre fødselsforløb

  • Alle fødende (også dem, der har født før) skal have lov at blive på fødestedet, indtil de er klar til at tage hjem. 
  • Der skal være mulighed for, at den fødendes partner kan være indlagt sammen med kvinden, så familier ikke tvinges til adskillelse lige når de er dannet, ej heller ved sygdom og/eller komplikationer hos den fødende eller barnet.
  • Såfremt der indføres en minimumsgaranti for antal timer, man kan opholde sig på hospitalet, skal det sikres, at dette ikke i praksis bliver til maksimum. 
  • Fødende, der er klar til det og vælger at tage hjem kort tid (mindre end 12 timer) efter fødslen, skal tilbydes opfølgende hjemmebesøg fra fødestedet.

Læs om resultaterne fra LUP Fødende 2022 her.