Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om jordemødres forbeholdte virksomhedsområde og afgrænsningen heraf

17-05-2024

Forældre og Fødsel har den 16. maj 2024 indsendt høringssvar til Styrelsen for Patientsikkerhed vedrørende udkast til bekendtgørelse om jordemødres forbeholdte virksomhedsområde og afgrænsningen heraf. Bekendtgørelsen regulerer blandt andet hvilke opgaver og tiltag en jordemoder må varetage i forbindelse med en fødsel på eget ansvar og hvornår der skal henvises til en læge samt regler om anvendelse og ordination af vacciner og lægemidler.

Udkastet til bekendtgørelsen fokuserer hovedsageligt på de instrumentelle og medicinske aspekter af graviditet og fødsel, men mangler at adressere jordemødres rolle i forebyggelsen af komplikationer og fremme af den fysiologiske fødsel. Dette er afgørende for at sikre, at alle fødende får den bedst mulige støtte og vejledning gennem hele deres forløb.
Vi har påpeget behovet for klarhed i jordemødres kompetencer og arbejdsområder, herunder retten til at udføre deres arbejde i forskellige omgivelser som hjemmefødsler og selvstændige klinikker. Vi mener, at det er vigtigt at anerkende og udnytte jordemødres fulde potentiale for at fremme sundhed og sikkerhed for både mødre og børn.

Læs høringssvaret her.

Find høringsmaterialet her.